‘Brabantse Frank Oranje’ stak drie miljoen in eigen zak

Een boekhouder bij een notariskantoor in het Brabantse Veldhoven wist over een periode van veertien jaar miljoenen euro’s achterover te drukken via een derdengeldenrekening. Zijn vier golfspeciaalzaken zijn dientengevolge inmiddels failliet gegaan.

Delen:

Depositphotos_281455554_S
foto: Depositphotos

Grootschalige fraude bij een notariskantoor: het is onmogelijk om niet te denken aan Frank Oranje, notaris en bestuursvoorzitter bij het kantoor van de landsadvocaat, Pels Rijcken, die vanuit stichtingen via derdengeldenrekeningen voor zeker twaalf miljoen naar privérekeningen wegsluisde – en zichzelf het leven ontnam kort nadat de verdenkingen aan het licht kwamen.

Ruim drie miljoen

Ook de Brabantse accountant die 3,1 miljoen (voor zover nu bekend) wist te verdonkeremanen maakte daarbij gebruik van derdengeldenrekening, een bankrekening die een notaris als tussenpersoon gebruikt voor transacties met geld van derden, zoals voor de aanschaf van vastgoed. Het Eindhovens Dagblad bracht onlangs het verhaal naar buiten.

De man, zelf woonachtig in Nuenen, was boekhouder bij Notarishuys Veldhoven en daarnaast financieel adviseur te Eindhoven. Ook was hij eigenaar van een winkelketen voor golfspullen, die naar aanleiding van het schandaal op de fles is gegaan waardoor de meer dan veertig werknemers op straat staan.

Aan: ‘de Belastingdienst’

De malversaties vonden plaats tussen 2008 en 2022, al ging het pas sinds enkele jaren om serieus grote bedragen. Hij boekte geld over naar een rekeningnummer onder de naam ‘de Belastingdienst’, dat in werkelijkheid toebehoorde aan een van zijn bedrijven. Verleden zomer rook de Rabobank onraad en werd zijn rekening geblokkeerd.

Toen ook het Notarishuys lucht kreeg  van de affaire, biechtte de fraudeur, meervoudig Porsche-eigenaar, zijn misstappen op. Het beslag dat zijn voormalige werkgever op de golfartikelen in zijn – overigens goed lopende – winkels heeft gelegd, hadden het faillissement tot gevolg.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven