Brexit: wat zijn de gevolgen voor jou?

Delen:

beeld: Depositphotos

Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Dat de brexit (grote) gevolgen zal gaan hebben voor verschillende actoren uit de Europese samenleving is al lang duidelijk. Maar wat zijn de gevolgen voor jou als student?

De belangrijkste vraag op dit moment is of er wel of geen overeenkomst kan worden gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Op 12 maart jl. heeft het Britse parlement (weer) tegen de overeenkomst met de EU gestemd. Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Britten de EU zullen verlaten zonder overeenkomst, met alle mogelijke gevolgen voor jou als student.

Studeren in het VK

Op dit moment heb je als Nederlandse student geen Britse verblijfsvergunning of visum nodig om te studeren in het VK. Na 29 maart zou dit zo maar anders kunnen zijn. Bij een harde brexit (zonder overeenkomst) is het zeer waarschijnlijk dat je eerst een aanvraag moet indienen voor een visum of een verblijfsvergunning voordat je kunt gaan studeren in het VK (zowel voor een tijdelijke uitwisseling als voor een hele bachelor of master). Je zult dan meer moeite moeten doen om te kunnen studeren aan een Britse universiteit. Bij een zachte brexit (met overeenkomst) is het nog maar zeer de vraag of de positie van studenten is geregeld in de overeenkomst. Dit zal te zijner tijd moeten worden uitgezocht door het bestuderen van de definitieve versie van de overeenkomst.

Collegegeld

Het collegegeld in het VK ligt hoger dan in Nederland. Veel Nederlandse studenten kiezen er daarom voor om via het ‘Erasmus+ programma’ te studeren in het VK. Door deel te nemen aan dit programma hoef je alleen het collegegeld in Nederland te betalen. Je bespaart hiermee behoorlijk wat geld. Na 29 maart is het nog maar de vraag of het VK onderdeel blijft uitmaken van het ‘Erasmus+ programma’. Het gevolg is dat studeren in het VK zo maar een stuk duurder kan gaan worden.

Studiereis

Misschien ben je wel van plan om op zeer korte termijn een studiereis te maken naar het VK met je studievereniging. Na de brexit is het belangrijk om goed uit te zoeken of reizen met slechts een Nederlandse identiteitskaart voldoende is. Het zou namelijk zonde zijn als je bij de douane wordt teruggestuurd naar Nederland. Na de brexit is er een kans dat je een visum moet aanvragen voordat je kunt reizen naar het VK. Wees hier dus alert op.

Afronding

Dat er dingen gaan veranderen na 29 maart 2019 staat vast. Hoe ingrijpend die veranderingen zullen zijn is nog niet helemaal duidelijk. Als jij van plan bent om te gaan studeren in het VK of een studiereis te organiseren naar dit land, dan is het zeer belangrijk om de actualiteiten rondom dit thema te blijven volgen. Het is ook zeer aan te raden de websites van de Rijksoverheid in de gaten te blijven houden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven