Buurtrechter komt eraan

Delen:

Er komen experimenten met buurtrechters. Ze zullen zich in de buurten buigen over eenvoudige zaken. Dat staat in het regeerakkoord van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De buurtrechter rekent lagere griffierechten dan de ‘gewone’ rechter en wordt gerecruteerd uit een poule van bestaande rechters.

De coalitiepartijen komen zo tegemoet aan de roep vanuit de juridische sector om te experimenteren met laagdrempelige rechtspraak. Voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak heeft herhaaldelijk gepleit voor een wettelijke experimenteerbepaling die eenvoudige, toegankelijke rechtspraak mogelijk moet maken.

Bakker is daarom blij met de ruimte die de rechter krijgt om te experimenteren. “Hetzelfde geldt voor de aankondiging van de buurtrechter,” zegt hij in een verklaring.

Er bestaan al laagdrempelige procedures zoals de Burenrechter, de eKantonrechter en de Spreekuurrechter. Maar voor die procedures is, op basis van artikel 96 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, vrijwilligheid vereist. Als één van beide partijen weigert, is die weg afgesloten en is de gang naar de gewone rechter onvermijdelijk.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven