Douwe Groenevelt, Head of Legal bij ASML, moest er de smartphones van zijn gehele gezin voor lenen, maar het resultaat mag er zijn. Op LinkedIn deelt hij de video die hij opnam toen hij ChatGPT vroeg om tweemaal voor advocaat en eenmaal voor rechter te spelen in een mock trial over de uitsluiting van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival van eerder deze maand.
De ‘rechter’ komt, na het overzien van al het bewijsmateriaal en het aanhoren van de pleidooien van twee advocaten, tot een weloverwogen besluit: het optreden kan doorgaan, maar Klein krijgt wel een boete en een voorwaardelijke schorsing!
Bronmateriaal
Om ChatGPT tot dit oordeel te laten komen, zocht Groenevelt eerst de nodige relevante achtergrondinformatie bijeen. Hij verzamelde onder meer het statement van de EBU over de kwestie en de reactie van AVROTROS, maar ook de Eurovisie Code of Conduct en diverse nieuwsberichten over het incident.
Daarna pakte hij drie telefoons waarop ChatGPT was geïnstalleerd – het was eventjes erg rustig in huize Groenevelt. Hij deelde de verzamelde informatie met de drie telefoons, en gaf ze vervolgens alle drie een aparte rol.
Advocaat en rechter
ChatGPT op telefoon 1 ging advocaat voor Joost Klein spelen. Hij moest een pleidooi houden waarin hij onderbouwde dat Klein gewoon zou mogen optreden. ChatGPT op telefoon 2 werd advocaat voor de EBU en zou gaan pleiten voor uitsluiting. Tot slot werd ChatGPT op telefoon 3 gebombardeerd tot rechter, die uiteindelijk op basis van de beide pleidooien en al het aangeleverde bronmateriaal tot een eindoordeel moest komen.
Dat eindoordeel luidt dus in het voordeel van Klein, die, als het aan ChatGPT had gelegen, gewoon had mogen optreden in Malmö. Maar, zo voegt Groenevelt als disclaimer aan zijn opmerkelijke video toe: “Dit experiment is alleen bedoeld als een leuke demonstratie van de ongelooflijke gebruiksmogelijkheden van AI in het juridische domein. Het is niet bedoeld als een stellingname voor één van beide partijen.”