Clinic: méér dan een rechtswinkel

Delen:

Op 31 augustus start ik met de master informatierecht op de Universiteit van Amsterdam en daardoor heb ik kennis gemaakt met Clinic, een van de keuzevakken. Clinic is een law incubator voor twaalf gemotiveerde informatierechtstudenten die tijdens de master al praktijkervaring willen opdoen.

Geïntrigeerd door de verhalen van medestudenten en op zoek naar een extra uitdaging, heb ik in mei voor Clinic gesolliciteerd. Inmiddels is de nieuwe lichting bekend en wordt deze klaargestoomd voor het nieuwe studiejaar. Als onderdeel van deze selectie voel ik mij geroepen om alle Mr. Studenten-lezers meer te vertellen over deze bijzondere ‘rechtswinkel’.

Allereerst is Clinic actief op het gebied van het informatierecht, een breed rechtsgebied waarbij gedacht moet worden aan media, technologie en communicatie. Het kan gaan om kwesties van intellectuele eigendom tot schending van privacy, veelal in het digitale domein. Binnen deze scope geven de studenten gratis juridisch advies. Daarnaast organiseert Clinic jaarlijks een aantal workshops en bieden de studenten intensieve begeleiding aan geselecteerde startups. Dit alles doen de studenten met behulp van een sinds 2008 opgebouwd netwerk aan advocatenkantoren, donateurs en andere internationale law incubators. Voor een exclusief kijkje binnen de groep Clinic’ers laat ik de voorzitters van het afgelopen en het aankomend studiejaar aan het woord.

Maxime Riggs, voorzitter Clinic 2019-2020, prijst de mate van professionaliteit van Clinic – ook al is het tijdens de lunchbesprekingen met advocatenkantoren vaak erg gezellig. De studenten doen altijd hun best om goed voorbereid te zijn en tijdig advies te kunnen leveren. Het contact met de kantoren is sterk: “Inmiddels kent bijna elk kantoor met een IE/ICT/privacy-afdeling Clinic wel! Wij werken met veel kantoren nauw samen, bijvoorbeeld de kantoren die Clinic begeleiden bij het startup-begeleidingstraject, de kantoren die seminars geven gedurende het jaar, of de kantoren waar we meerdere malen per jaar langskomen voor een lunchbespreking (soms met borrel!). Overigens moet gezegd worden dat de kantoren dit op vrijwilligersbasis doen en wij daar erg dankbaar voor zijn.”

De leukste elementen van Clinic waren volgens Maxime het leren kennen van nieuwe kantoren, de mate van verantwoordelijkheid in het startup-begeleidingstraject en het behandelen van de juridische vragen: “Cliënten zijn vaak erg dankbaar en het voelt goed om mensen te kunnen helpen.” In het begeleidingstraject werd alvast kennis gemaakt met de adviespraktijk binnen de advocatuur: “Er wordt veelal verwacht dat je bijna alles zelf doet, van leiding nemen in het intakegesprek, tot het schrijven van een adviesmemo.”

Terugblikkend op haar jaar als voorzitter, eindigt Maxime: “Clinic was een erg leuk en leerzaam jaar. Als voorzitter ben ik erg onder de indruk geweest van initiatieven van mijn mede-Clinic’ers, en de mate waarin ik kon vertrouwen op dat zij deden wat nodig was voor Clinic, en meer zelfs! Uiteraard verdienen ons Raad van Advies, het bestuur en de coördinator een shoutout! Zij spannen zich continu in voor de verbetering en voortgang van Clinic en zonder hen zouden wij niet zijn waar we nu zijn!”

Max Mohrmann, voorzitter Clinic 2020-2021, heeft dankzij zijn bacheloropleiding International Business Law in Leiden grote interesse voor het juridisch bijstaan van beginnende ondernemers en particulieren. “Het initiatief van Clinic neemt hierin het voortouw. Niet alleen adviseer je proactief startups, waar je meegenomen wordt in de handel en wandel van beginnende bedrijven, maar verleen je ook cruciale adviezen kosteloos aan particulieren en MKB’s. Het is dan ook onvermijdelijk wanneer ik zeg dat hier passie en praktijk tot hun bloei komen.”

Over de uitdagingen van het volgende Clinic-jaar vervolgt Max dat er een bijzondere opgave voor ons ligt: “Onze focus zal dit jaar zeker liggen op de conflicten die COVID-19 aan het licht heeft gebracht, waarbij wij vaak via digitale wegen zullen moeten werken. Echter brengt de introductie van een virtuele werkwereld ook mogelijkheden met zich mee. Van onder andere het bemiddelen van unieke geschillen die ontstaan zijn door het werken op afstand, tot het organiseren van virtuele workshops: het wordt wederom een ongekend jaar.”

Kortom, van Clinic zul je nog veel horen! Geïnteresseerd? Lees verder op https://clinic.nl/.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven