Partnerbijdrage van

Column KBvG-voorzitter Chris Bakhuis: Hoe vroeger, hoe beter

Column KBvG-voorzitter Chris Bakhuis-Van Kesteren | Vorige week vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ter voorbereiding op deze verkiezingen stuurde de KBvG eind vorig jaar een brief naar alle Nederlandse gemeenten. In de brief reikten wij een aantal suggesties aan waarmee de gemeenten de komende bestuursperiode aan het werk kunnen. Een van die suggesties ging over vroegsignalering. Zo vroeg mogelijke detectie van mogelijk problematische schulden draagt immers bij aan het voorkomen van een schuldsituatie die uit de hand loopt.

Delen:

(foto van Chris Bakhuis-Van Kesteren)

Gerechtsdeurwaarders staan door heel Nederland jaarlijks bijna 2 miljoen keer aan de voordeur van inwoners met schulden. Zij bellen aan, gaan in gesprek, vragen door en nemen ook anderszins ter plaatse signalen waar, die betrekking kunnen hebben op de schuldsituatie. Door de informatie die zij ter plekke vergaren, kunnen zij meedenken over oplossingen voor de schuldenproblematiek van de inwoner. Is er een betalingsregeling mogelijk? Of heeft iemand simpelweg het geld niet om de schulden te betalen en is een doorverwijzing naar schuldhulpverlening meer op zijn plaats? Het verder oplopen van de schuldenproblematiek kan hiermee worden voorkomen.

Nauwere en directere samenwerking tussen gemeenten en gerechtsdeurwaarders kan kwetsbare burgers beschermen tegen zo’n schuldenescalatie. Wij boden daarom de gemeenten aan hen in verbinding te stellen met een lokale gerechtsdeurwaarder, om de mogelijkheden verder te verkennen.

Ik breng dit graag nog een keer onder de aandacht, omdat ik me zorgen maak. Door de omstandigheden in de wereld lopen de prijzen al maandenlang op. De prijzen voor energie en benzine zijn de pan uitgerezen en ook in de supermarkt betalen we meer voor de dagelijkse boodschappen. Zelfs nu de energieprijs door het warmere weer enigszins daalt, betekent dat nog niet dat de energiekosten voor huishoudens minder worden. Mensen zitten vaak voor langere tijd vast aan contracten.

De kans is dan ook zeker aanwezig dat mensen sneller in een schuldensituatie terechtkomen door de huidige inflatie. Gemeenten zijn al opgeroepen door het kabinet om de 800 euro compensatie voor de energiekosten van mensen die rond een minimuminkomen zitten, snel uit te keren. Ik wil de gemeenten namens de KBvG graag oproepen het gesprek aan te gaan met lokale gerechtsdeurwaarderskantoren.

Gerechtsdeurwaarders kunnen vanwege hun persoonlijke contacten aan de voordeur veel informatie verschaffen. Vanwege de hoge beroepsstandaard waaraan de gerechtsdeurwaarder wettelijk gebonden is, past deze rol goed binnen de privacywetgeving. Samen kunnen we ervoor zorgen dat schulden van inwoners niet escaleren. Hoe vroeger dit gesignaleerd wordt, hoe beter.

Delen:

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) met een verordenende bevoegdheid krachtens de Grondwet. Alle in Nederland gevestigde gerechtsdeurwaarders, waarnemend gerechtsdeurwaarders en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven