U was zeventien jaar directeur van het bureau van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Hoe kijkt u daarop terug?
“De KBvG vroeg mij in 2007 om het bureau van de KBvG te verhuizen van Baarn naar Den Haag en daar te starten als eerste directeur. Dat heb ik met beide handen aangepakt, en sindsdien continu gebouwd aan het bureau als fundament van de KBvG. In de loop der jaren heb ik met bestuur en bureau in verschillende samenstellingen mogen samenwerken, en dat is leerzaam en leuk geweest.”
Wat was uw hoogtepunt in die periode?
“Er is niet één specifiek hoogtepunt aan te geven. Hoogtepunten waren voor mij die momenten dat we de belangrijke rol en de positie van zowel de beroepsgroep als de beroepsorganisatie hebben kunnen bewijzen, bijvoorbeeld door de juiste regelgeving vast te stellen, door preadviezen te schrijven, door standpunten in het maatschappelijk debat in te nemen en door als woordvoerder gezien en gehoord te worden.”
Hoe groot is de overstap van uw vorige naar uw nieuwe functie?
“Kort gezegd is het zo dat de KBvG de regels maakt en dat het BFT toezicht uitoefent op de juiste hantering van die regels door de beroepsbeoefenaren.”
U gaat nu financieel toezicht houden op notarissen en gerechtsdeurwaarders. Heeft u uw financiële kennis moeten bijspijkeren?
“Ik ben zelf geen toezichthouder, ik ben hoofd van een team dat bestaat uit financieel toezichthouders en toezichthouders op de kwaliteit en integriteit. Maar ik ga mij zeker bijspijkeren in het vak van toezichthouder.”
Elk jaar vinden er normschendingen plaats bij notarissen en gerechtsdeurwaarders. Welke ontwikkelingen ziet u, en hoe denkt u de normschendingen te kunnen terugdringen?
“Er zijn een aantal ontwikkelingen te duiden, zowel wat de grootte van de beroepsgroepen betreft, als de samenstelling, als de impact van bijvoorbeeld AI op het werk. Voor het BFT als toezichthouder is het belangrijk deze ontwikkelingen te volgen en de impact ervan op de toezichthoudende taken te duiden.”
Als u het voor het zeggen had…
“Dan zou er meer respect zijn voor elkaar.”
Wat is niet over u bekend dat wel bijzonder is?
“Mijn moeder was Noorse, Noorwegen is echt mijn ‘moedersland’, mijn man en ik gaan daar graag naar toe op vakantie.”
Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“Mensen die mij na aan het hart liggen zijn mijn bron van inspiratie. Dat waren mijn ouders, dat is mijn echtgenoot, dat is mijn zus, dat zijn mijn goede vrienden.”
Welk boek heeft u het laatst gelezen?
“Lincoln in the bardo van George Saunders: echt een fantastisch en bijzonder boek. Het gaat over een nacht op een begraafplaats met geesten die zijn blijven hangen in de bardo, een plek tussen aarde en hun bestemming (hemel of hel). Het is een enorm origineel verhaal met een mooie mix van fictie, humor en een historische component over president Lincoln.”
Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
“Ik heb geen bucketlist. De dingen die ik graag wil doen zet ik niet op een wachtlijst, die doe ik graag zo snel mogelijk.”
Met welke beroemdheid zou u kort in een gevangeniscel willen zitten?
“Ik wil niet in een gevangeniscel zitten, ook niet met een beroemdheid, al heb ik wel ideeën erbij welke beroemdheid in zijn eentje in de cel zou mogen zitten.”