Kwart van de gerechtsdeurwaarders geconfronteerd met fysieke agressie

Acht op de tien gerechtsdeurwaarders heeft afgelopen jaar te maken gehad met agressie, bedreiging en intimidatie. Meestal ging het om verbale agressie, in een kwart van de gevallen om fysieke agressie. Dat blijkt uit onderzoek dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft laten uitvoeren.

Delen:

Kwart van de gerechtsdeurwaarders geconfronteerd met fysieke agressie - Mr. Online
foto: Depositphotos

Ongeveer de helft van de gerechtsdeurwaarders kreeg te maken met intimidatie of bedreiging, twee op de tien maakten dit minstens één keer per maand mee. Een kwart werd geconfronteerd met fysieke agressie. De meeste incidenten vonden plaats tijdens persoonlijk contact aan de deur. Kantoormedewerkers hebben regelmatig te maken met agressie via de telefoon; daarbij wordt vaker dan voorheen gedreigd met zelfdoding. Het onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos I&O. 40 procent van de ongeveer zeshonderd gerechtsdeurwaarders deed daaraan mee.

Stoppen

De negatieve ervaringen gaan de deurwaarders niet in de koude kleren zitten. Ruim de helft van degenen die met agressie te maken kregen heeft minder plezier in zijn werk. Een op de vijf denkt weleens aan stoppen.

Aangifte

Slechts twee op de tien deurwaarders doen aangifte. De voornaamste reden om geen aangifte te doen is dat ze het incident zelf niet zo ernstig vinden. Andere redenen zijn dat men denkt dat geen sprake is van een strafbaar feit of dat bewijs ontbreekt. Van de gerechtsdeurwaarders die wel aangifte hebben gedaan is ruim de helft ontevreden over hoe de politie de zaak heeft afgehandeld.

Grens over

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) ziet het aantal meldingen van agressie de laatste jaren toenemen. KBvG-voorzitter Chris Bakhuis-Van Kesteren: “Op zichzelf zijn gerechtsdeurwaarders wel gewend aan oplopende emoties, en daar zijn ze ook op getraind. Maar als het fysiek wordt, of dreigen en intimideren, dan ga je wel een grens over.” Ze vindt dat voor gerechtsdeurwaarders hetzelfde geldt als voor hulpverleners en politieagenten en ambulancepersoneel: “Ook voor de gerechtsdeurwaarder als uniformloze ambtenaar geldt: die moet zijn werk veilig en onbedreigd kunnen doen. Daar blijft je gewoon met je handen van af!”

Weerbaarheidscoördinator

De KBvG heeft onlangs een eigen weerbaarheidscoördinator aangesteld. Deze is beschikbaar als vertrouwenspersoon, geeft advies en trainingen. Ook begeleidt de weerbaarheidscoördinator gerechtsdeurwaarders bij het doen van aangifte.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven