Partnerbijdrage van

Hoogste tijd voor een eenvoudiger aangifteproces voor gerechtsdeurwaarders die te maken krijgen met agressie

Column KBvG-voorzitter Chris Bakhuis | Schulden komen voor in alle lagen van de bevolking: jong en oud, arm en rijk, hoogopgeleid en laaggeletterd, iedereen kan door omstandigheden in financiële problemen terecht komen. Als gerechtsdeurwaarder weet je dan ook nooit wie je voor je krijgt als je bij iemand aanbelt. We zijn het gewend het gesprek aan te gaan met allerlei verschillende mensen, met het streven een oplossing te vinden voor hun schulden. Maar wat nooit zal wennen is wanneer degene die de deur opent zich agressief gedraagt.

Delen:

Dat schuldensituaties stress en spanning met zich meebrengen, is door onderzoek vastgesteld, onder andere door het Centraal Plan Bureau (CPB). Als die spanningen oplopen door het bezoek van de gerechtsdeurwaarder kan iemand zelfs agressief worden. Gerechtsdeurwaarders kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van agressie, onder andere verbale agressie. Ook al lijken beledigingen of scheldwoorden wellicht relatief onschuldig, we voeren een zero tolerance beleid in het geval van agressie. Agressie tegen een gerechtsdeurwaarder is absoluut onacceptabel.

Het wordt nog erger als bedreiging, vernieling of mishandeling aan de orde zijn, afschuwelijk om mee te moeten maken. Gerechtsdeurwaarders zijn onafhankelijk en onpartijdig en doen dagelijks hun best om vastgelopen schuldensituaties weer in beweging te krijgen. Ze zijn uitvoerders van de wet en niets, maar dan ook niets, kan agressie tegen een gerechtsdeurwaarder vergoelijken.

En toch merken we de laatste tijd meer agressie tegen gerechtsdeurwaarders. Onlangs is er ook weer een zeer ernstig incident voorgevallen. Gelukkig waren er getuigen aanwezig, daardoor kon er aangifte worden gedaan. Maar vaak ontbreekt het aan getuigen of bewijslast en neemt de politie de aangifte niet in behandeling. Het wordt hoog tijd dat gerechtsdeurwaarders op hun woord worden geloofd, zij zijn tenslotte openbaar ambtenaar met een publieke taak. Daarnaast zou het aangifteproces kunnen worden gedigitaliseerd, zodat het papierwerk voor de politie vermindert en het voor de gerechtsdeurwaarder makkelijker wordt gemaakt om aangifte te doen.

Maar dan moet het incident nog voor de rechter komen. Half juni kwam in het nieuws dat 1.500 zaken geschrapt zijn bij de rechtbank in Gelderland,  door een tekort aan rechters. In het nieuwsbericht sluit hoogleraar Henny Sackers, verbonden aan de rechtenfaculteit in Nijmegen, niet uit dat er de komende tijd elders in het land nog meer zaken geseponeerd zullen worden. Stel je voor dat je tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden als gerechtsdeurwaarder mishandeld wordt en dat de zaak wordt geseponeerd door capaciteitsgebrek bij de rechtbank. Terwijl jij je best doet om het recht te handhaven, gaat degene die jou heeft aangevallen vrijuit.

De KBvG heeft op haar website een aangiftewijzer. Dit is een praktisch hulpmiddel voor gerechtsdeurwaarders die te maken krijgen met agressie. Maar zolang het schort aan steun van externe partijen zoals de politie en de rechterlijke macht blijft een agressie-incident voor gerechtsdeurwaarders emotioneel een zware last. Kortom, het is hoog nodig dat een en ander beter wordt ingericht als het aankomt op praktische en emotionele steun voor gerechtsdeurwaarders bij ervaringen met agressie.

 

Delen:

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) met een verordenende bevoegdheid krachtens de Grondwet. Alle in Nederland gevestigde gerechtsdeurwaarders, waarnemend gerechtsdeurwaarders en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven