Partnerbijdrage van

Laten we voorkomen dat een binnenbrand een uitslaande brand wordt

Column KBvG-voorzitter Chris Bakhuis | Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft een stresstest uitgevoerd naar de kosten van levensonderhoud. Hierbij schetst het CPB een tweetal scenario’s waarin gekeken wordt hoe problematisch de financiële situatie kan worden van Nederlandse huishoudens wanneer de kosten van energie, brandstof en voeding blijven stijgen. In het basisscenario, waarin de energieprijzen verdrievoudigen ten opzichte van januari 2021, schat het CPB in dat 170.000 extra huishouden in de problemen komen, naast de 500.000 huishoudens die al financiële problemen ondervonden met de prijsniveaus van januari 2021. In het ‘donkere’ scenario, waarin de energieprijzen zeven keer zo hoog worden, kunnen er 650.000 huishoudens bij komen. Mensen die voorheen dus in een redelijk stabiele financiële situatie verkeerden, kunnen financieel kwetsbaarder worden door de aanhoudende prijsstijgingen.

Delen:

Sommige huishoudens kunnen de prijsstijgingen tijdelijk opvangen met hun financiële buffer, maar veel huishoudens blijken niet voldoende buffer te hebben om langer dan drie maanden rond te kunnen komen. Als gerechtsdeurwaarders verwachten we dan ook dat op termijn meer mensen met schulden bij ons in beeld komen. We hopen dat deze mensen zo snel mogelijk in contact treden met het gerechtsdeurwaarderskantoor, want hoe vroeger in de schuldensituatie, hoe groter de mogelijkheden om goede oplossingen te vinden.

Toch zal het voorkomen dat we bij mensen met schulden aan de voordeur moeten komen om ze op te roepen voor de rechter te verschijnen. Ook dan is het vaak nog niet te laat voor een oplossing. Liever voorkomen gerechtsdeurwaarders de gang naar de rechter, als die niet nodig is. De griffiekosten die daarbij komen kijken zijn niet mals en komen nog eens bovenop de schulden. Heeft iemand een onderbouwd verweer, waaruit blijkt dat de schuldeiser fout zit, dan is het natuurlijk een goede zaak om dit zo snel mogelijk kenbaar te maken. Burgers kunnen hiervoor terecht bij een juridisch loket of een advocaat.

We willen natuurlijk allemaal dat het bij de meeste huishoudens niet zo ver komt. Maar we horen ook genoeg geluiden zoals die van het CPB en vooralsnog zegt het kabinet geen verdere koopkrachtreparaties toe. Mochten er financiële problemen ontstaan door de aanhoudende prijsstijgingen, dan raden we mensen aan zo snel mogelijk contact op te nemen met het gerechtsdeurwaarderskantoor. Wacht niet te lang, dan stapelen de kosten zich op en verandert een op te lossen schuldensituatie in een problematische schuldensituatie. We willen toch allemaal voorkomen dat een binnenbrand een uitslaande brand wordt.

Delen:

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) met een verordenende bevoegdheid krachtens de Grondwet. Alle in Nederland gevestigde gerechtsdeurwaarders, waarnemend gerechtsdeurwaarders en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven