Compensatie leenstelsel

Tijdens de verkiezingsstrijd werden maar weinig woorden vuil gemaakt aan het thema onderwijs. Maar hoe zit het nu, na de verkiezingen, met het voornemen om het leenstelsel af te schaffen?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Voor de verkiezingen bleek er brede consensus te zijn over het afschaffen van het leenstelsel voor het hoger onderwijs. In 2015 stapten we af van de basisbeurs en gingen we over naar het leenstelsel. Studenten kregen niet langer maandelijkse steun van de overheid, maar moesten het geld gaan lenen om zo zelf de financiële verantwoording te dragen voor hun opleiding. Het geld dat bespaard werd, zou worden geïnvesteerd in ‘de kwaliteit van het onderwijs’. Op deze manier zou er over een periode van tien jaar een miljard euro worden vrijgemaakt voor kwaliteitsverbetering.

Pechstudenten

Echter, uit doorrekeningen van de Algemene Rekenkamer bleek dat dit vies tegenvalt. De eerste generaties ‘leenstudenten’ profiteren uiteraard ook niet van die langetermijninvesteringen. Nu ook blijkt dat studenten gemiddeld genomen psychisch zwaar lijden onder de torenhoge studieschulden (die zij genoodzaakt zijn op te bouwen), is de kous voor de meeste partijen af: het leenstelsel gaat eruit. Maar gaan we dan weer terug naar de basisbeurs? En hoe zit het met compensatie voor de studenten die nu tussen wal en schip vallen?

Terug naar de basisbeurs

De opvattingen van partijen verschillen onderling over dit onderwerp. Partijen als D66 en GroenLinks hadden het over het herinvoeren van een basisbeurs in combinatie met het instellen van een inkomensgrens van de ouders. Onder andere SP, 50Plus en FvD staan voor het volledig herinvoeren van de basisbeurs. Terug bij af dus. Maar één partij houdt vast aan het bestaande systeem, en laat dat de VVD zijn, die als grootste uit de stembus kwam. Gezien de roerige vaarwateren waar die partij zich nu in bevindt, is het onduidelijk of zij bereid zijn mee te gaan in de wensen van andere partijen omtrent het herinvoeren van een basisbeurs.

Compensatie

Mochten we teruggaan naar die basisbeurs is er nog een grote groep studenten – waaronder ondergetekende – die buiten het bootje vallen. De meeste partijen lijken positief te staan tegenover een vorm van compensatie. Meest ambitieus zijn SP, FvD en Denk, die voor een volledige doorbetaling van de basisbeurs zijn. De uitvoerbaarheid van dit plan is dubieus, aangezien de basisbeurs gekoppeld was aan de woonsituatie van de student. Die is helaas niet bijgehouden in de tussentijd. Partijen als het CDA en de PvdA zijn meer gematigd en komen niet met concrete cijfers. Wel hebben zij het voornemen om iets te doen aan compensatie.

Mocht de VVD toch in zee gaan met D66, GroenLinks en bijvoorbeeld Volt, dan is de kans groot dat studentenbelangen een sterkere stem krijgen in de coalitie. De verkenningsfase is echter op dit moment een rotzooi, dus het is moeilijk om nu al voorspellingen te doen over de uitkomst van die onderhandelingen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top