Concert afgelast of verplaatst? Hier heb je recht op!

Delen:

Het concert van Amerikaanse rapper Chief Keef zou oorspronkelijk in februari van dit jaar plaatsvinden in de Melkweg te Amsterdam. Door familieaangelegenheden van de rapper, die eigenlijk Keith Farelle Cozart heet, werd het concert verplaatst naar eind augustus van dit jaar. Slechts enkele weken voor het concert plaats zou vinden werd bekendgemaakt dat het concert niet door zou gaan vanwege paspoortproblemen. De gedupeerde kaartkopers kregen twee opties: ze konden met het kaartje van het Chief Keef concert het hiphopfestival Encore op 25 augustus bijwonen, of konden ervoor kiezen het geld terug te krijgen.

Verplaatsing of afgelasting van een concert komt relatief vaak voor en kan allerlei oorzaken hebben: de artiest kan een blessure hebben opgelopen, zoals Action Bronson die zijn meniscus scheurde en zo niet op Woo Hah kon optreden, of rapper 6ix9ine die op datzelfde festival niet aanwezig kon zijn omdat hij kort voor zijn optreden in Amerika gearresteerd was. Ook kunnen er problemen zijn met de locatie: een bekende zaak in het Engelse contractenrecht uit 1863 (Taylor v Caldwell) gaat nota bene over een concert dat niet door kon gaan omdat de concertzaal kort voor het concert in vlammen opgegaan was.

Bij een festival bestaat er in principe geen recht om bij de afgelasting van één van de acts het geld terug te vragen: eventuele wijzigingen in de line-up zijn vaak voorbehouden in de algemene voorwaarden. Zolang het festival nog op dezelfde datum of data plaatsvindt, heb je geen recht op teruggave van het geld dat je voor je kaartje hebt betaald.

Concert verplaatst?

Wanneer een festival of concert van één artiest verplaatst wordt, ligt dit echter anders. Er kan van de koper van de oorspronkelijke tickets niet verwacht worden dat hij of zij ook aanwezig kan of wil zijn bij het concert op de nieuwe datum. Op grond van artikel 6:265 BW kan de consument de overeenkomst ontbinden: er is immers sprake van een tekortkoming van de wederpartij die de prestatie niet op de afgesproken datum kan leveren. De ontbinding van de overeenkomst bevrijdt de partijen van de getroffen verplichtingen, maar vereist wel ongedaanmaking van de reeds uitgevoerde prestaties. Zo heeft de koper van het kaartje dus recht op restitutie van het betaalde bedrag.

Alleen de oorspronkelijke koper

De officiële verkoper van de tickets dient dus in het geval van een verplaatst of afgelast concert restitutie van de kosten van het ticket plus eventuele servicekosten aan te bieden aan gedupeerde kopers. Let er wel op dat je hier geen recht op hebt als je je kaartje van iemand anders overgekocht hebt of op je op andere wijze het kaartje niet via een officieel verkoopkanaal verkregen hebt. In dat geval zal je via de oorspronkelijke koper van het ticket restitutie moeten zoeken. Heb jij je concertkaartje via Ticketswap bemachtigd, zul je dus waarschijnlijk pech hebben als dat concert verplaatst of afgelast wordt.

Schrijf een brief

In de meeste gevallen wordt een afgelast of verplaatst concert netjes afgehandeld. Wordt jou niet de mogelijkheid geboden tot restitutie van de kaartjes, is het raadzaam een officiële brief te schrijven naar de organisatie van het concert om zo toch het geld terug te krijgen. Werkt ook dit niet, zijn de laatste opties het stappen naar de Geschillencommissie of de rechter.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Nieuwste berichten

Van onze kennispartners

Scroll naar boven