Corona-app: vrees of verlosser?

Delen:

Een paar weken geleden kondigden Apple en Google aan samen te gaan werken aan technologie om corona-apps te verbeten. Waarom gaan twee van de machtigste Big Tech-bedrijven zich hierover buigen? (Voortbordurend op de blog van mede-Mr. Studenten-ambassadeur Jessie Meij op 19 april 2020.)

Het houdt de wereld ongetwijfeld nog een lange tijd bezig: de coronacrisis. Met de noodzaak om sociale contacten te vermijden, verplaatst ons leven zich in grote mate naar het digitale domein. Mijn laptop draait overuren en de schermtijd op mijn mobiel is schrikbarend hoog. En ik ben vast niet de enige. Het zal dus geen verrassing zijn dat er wordt gezocht naar manieren om digitale middelen positief in te zetten. Zo kijkt ook de Nederlandse overheid naar manieren om apps te gebruiken in de bestrijding van het coronavirus.

Zoals mede-Mr. Studenten-ambassadeur Jessie in de hierboven genoemde blog omschreef, zal de app bedoeld zijn om contacten van coronapatiënten snel en efficiënt te kunnen opsporen. Gezworen concurrenten Apple (IOS) en Google (Android) beginnen sinds enkele weken te werken aan manieren om hun telefoons beter geschikt te maken voor het gebruik van corona-apps via bluetooth. Dat persbericht is hier te vinden. Dit zou op zijn beurt de ontwikkeling van de corona-app in Nederland helpen.

Ik vind het maar een spannend idee dat Big Tech en overheden zij aan zij komen te staan. Daarbij zullen we maar even vergeten dat de Europese Commissie in de afgelopen jaren miljardenboetes heeft uitgedeeld aan Big Tech, waaronder Apple en Google. In de andere blog over corona-apps werden terecht zorgen geuit over de privacygevoeligheid van zo’n app. Waar komen onze gegevens terecht? Wordt dit centraal (gegevens bij de overheid) of decentraal (gegevens blijven bij jou) ingericht? Daarbij werkt zo’n app alleen als het merendeel van de mensen het gebruikt. Misschien kan de app dan niet direct verplicht worden, maar zou het vergeleken kunnen worden met een identificatieplicht? Of zou je toegang tot het OV geweigerd kunnen worden wanneer je de app niet hebt? Wat gebeurt er met de app als de pandemie voorbij is: gaat het voor andere doelen gebruikt worden? De overheid erkent ook het grote belang van privacy en de informatieveiligheid. Maar welke maatstaf wordt gehanteerd?

Antwoorden op deze vragen zijn – net als de app – nog volop in ontwikkeling. Ik stel ze niet om angst aan te jagen, maar om te benadrukken dat hier veel (rechts)vragen bij komen kijken. Het onderwerp is volop in het nieuws. Laten we kritisch en goed geïnformeerd blijven.

Meer over de ontwikkeling van de coronavirus-app vind je hier, op de officiële website van de Rijksoverheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven