Crypto staking: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Delen:

Beleggen in cryptocurrency doe je over het algemeen actief door bijvoorbeeld het laatste Bitcoin nieuws te volgen en je te verdiepen in de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd. Maar: wist je dat er ook een passieve manier is om geld te verdienen met crypto?

Door aan de slag te gaan met crypto staking kun je zonder dat je daar zelf wat voor hoeft te doen (digitaal) geld verdienen, zelfs wanneer er onrust op de markt te vinden is. Wat crypto staking precies is en wat de voordelen ervan zijn, lees je in dit artikel.

Wat is crypto staking precies?

Simpel uitgelegd is crypto staking het vastzetten van je inleg in crypto, bijvoorbeeld in Bitcoin of een andere altcoin, bij een exchange om na verloop van tijd een soort rente te krijgen over de cryptocoins die je vast hebt gezet. Komt dat je bekend voor? Dat is zeker mogelijk, want dit lijkt nogal op het rentesysteem wat je bij de bank hebt. Daar krijg of in ieder geval kreeg (tegenwoordig is dat helaas niet meer altijd het geval) je rente over het bedrag dat je op je (spaar)rekening liet staan en dus niet gebruikte in de tussentijd. Zo werkt dat bij crypto staking ook.

Daarom wordt staking ook wel gezien als de meest eenvoudige manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Iedereen met crypto kan ermee beginnen om beloningen te krijgen – en dat voor niks. In ruil krijg je er nieuwe coins voor terug. Wat er eigenlijk in het geval van crypto staking gebeurt, is dat je actief deelneemt aan de transactievalidatie op een proof of stake (PoS) blockchain. Hierbij draag je bij aan het verbeteren van de veiligheid en de werking van het blockchain netwerk. Daar profiteer je als gebruiker dus zelf ook alleen maar van, omdat alles beter en sneller werkt.

Crypto staking bij brokers zoals Bitvavo

Wanneer je aangesloten bent bij een broker kun je daar je crypto vastzetten. Een van de meest bekende brokers waar dit mogelijk is, is Bitvavo. Bitvavo is een van de snelst groeiende crypto-brokers van het land. Het prettige van dit bedrijf is dat het een Nederlandse onderneming is en dat ze gewoon zijn gevestigd in Amsterdam. Daarbij biedt Bitvavo een ruim assortiment aan met ongeveer 150 cryptovaluta waar je in kunt beleggen. Dat zijn zowel de wat bekendere munten als de wat minder bekende altcoins.

Natuurlijk zijn er ook andere brokers waar je terecht kunt om te beginnen met crypto staking. Wil je je inleg in je eigen wallet houden? Dan zijn er speciale staking-diensten die je daaraan kunt koppelen. Wat hierbij goed is om te weten, is dat je de meeste munten gewoon kunt staken. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Chainlink (LINK), Ethereum (Ether), Litecoin (LTC), Solana (SOL) en VeChain (VET). Check je broker welke munten je daar kunt staken.

Voordelen van crypto staking

Klinkt eenvoudig hè? Crypto staking? Eerlijk is eerlijk: dat is het eigenlijk ook wel en dat is direct een van de grootste voordelen van staken. Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen te vinden aan crypto staking, zoals:

  • Door te starten met crypto staking verdien je op een passieve manier geld. Dat betekent dat je niets hoeft te doen en wel geld kunt verdienen. Daardoor is het minder risicovol dan zelf coins kopen en/of verkopen.
  • Investeer je in stabiele munten met het minste risico? Dat soort munten leveren het meeste geld op. Normaal moet je juist veel risico nemen om veel winst te kunnen krijgen wanneer het om beleggen gaat.
  • Je hoeft geen verstand te hebben van de blockchain, proof of stake of staking in het algemeen om ermee te kunnen beginnen. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is crypto kopen en laten staan.
  • Hoe lang je je inleg in crypto vasthoudt des te hoger de vergoeding in rente is die je krijgt.
  • Het rendement dat je kunt verdienen met crypto staking ligt tussen de 1% en 10% op jaarbasis (afhankelijk van de wisselkoersen).
  • Je weet vooraf al wat de hoogte van de rente is en wat je dus waar kunt verdienen met je inleg. Dat betekent dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.
  • Er is een groot (en groeiend!) aantal coins dat je kunt staken. Daarbij stijgt ook het aantal brokers dat dit aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld al even bij Bitvavo terecht, maar er komen er steeds meer bij waar je crypto kunt staken.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven