Cyber Security Raad laaiend op ‘eigenwijze’ minister Grapperhaus

De Cyber Security Raad is behoorlijk kwaad op demissionair minister Ferd Grapperhaus. Lid van die raad en spreekbuis Lokke Moerel spreekt van een ‘schoffering’ en verwijt de minister ‘eigenwijsheid’.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Cyber Security Raad laaiend op ‘eigenwijze’ minister Grapperhaus - Mr. online
Foto: Unsplash

De minister van Justitie en Veiligheid werd gevraagd om snel een fout in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (WBNI) te herstellen. Zolang dat niet gebeurt, kan informatie over dreigingen en incidenten niet in brede kring worden gedeeld.

Kwaad bloed

Volgens het blad Computable zette vooral de botte manier waarop Grapperhaus reageerde kwaad bloed. “De Raad, notabene het officiële adviesorgaan van de regering op gebied van cybersecurity, begrijpt niet waarom het ministerie zo laks is. Met een spoedreparatiewet, een actie die volgens Moerel weinig moeite kost, zou het probleem in een mum van tijd zijn opgelost.” Moerel – ex-partner bij De Brauw Blackstone Westboek en momenteel hoogleraar Global ICT Law aan Tilburg University – uitte haar grieven tijdens de podcast Cyberhelden van security-expert Ronald Prins.

Verbijstering

Volgens Computable was het adviesorgaan, waarin het bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap vertegenwoordigd zijn, unaniem over het voorstel tot spoedreparatie. “Nog nooit hebben we een brief in zulke sterke bewoordingen naar het ministerie gestuurd”, aldus Moerel. Grapperhaus zag er tot haar verbijstering de urgentie niet van in. De minister wil een ‘gewone wetswijziging’, wat volgens de Raad lang kan duren.

Geen wettelijke grondslag

Volgens Moerel worden in alle ons omringende landen bedrijven gewaarschuwd als ze gevaar lopen. Alleen in Nederland is daar geen wettelijke grondslag voor. De WBNI legt het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC) beperkingen op. Als het NCSC nu ziet dat een bedrijf is geïnfecteerd, kan daar niets mee worden gedaan.

Geen hoge pet

Die wet werkt volgens Moerel als een ‘paarse krokodil’: een gedupeerd bedrijf mag vanwege de privacy niet weten dat het gevaar loopt. Zij liet ook duidelijk merken geen hoge pet op te hebben van Grapperhaus’ ministerie. “Om dit soort kwesties beter aan te pakken, stelde de Raad onlangs voor om een ministeriële onderraad in te richten”, aldus het computertijdschrift. “Dan kan een individuele minister of de ambtenaren om hem heen niet meer zo gemakkelijk zoals nu gebeurt dwarsliggen. De regie komt dan op een hoger niveau te liggen. Een andere optie is het NCSC niet meer onder Justitie te laten vallen, maar bijvoorbeeld onder Binnenlandse Zaken.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top