Partnerbijdrage van

De belangrijkste actualiteiten in Permanent Actueel Financieel recht voor jou op een rij!

Wij vinden het belangrijk dat jij, als advocaat financieel recht, de ontwikkelingen binnen jouw rechtsgebied meekrijgt, zodat je deze kunt meenemen in je dagelijkse werkzaamheden. Daarom hebben we de belangrijkste uitspraken/wetswijzigingen uit Permanent Actueel Financieel recht kort voor je samengevat.

Delen:

1. AFM geeft duidelijkheid over verschil advies geven en informatie geven

Raadt een financiële onderneming een klant aan om een bepaald financieel product niet te kopen of gaat een gedane aanbeveling niet over een nieuw financieel product? Dan gaat het niet om advies geven volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit blijkt uit een interpretatie van de AFM.

De AFM heeft besloten een interpretatie te geven, omdat voor sommige marktpartijen het verschil tussen informatie geven en advies geven niet voldoende duidelijk was. De AFM geeft daarbij voorwaarden waaraan moet worden voldaan om van een advies te kunnen spreken. Wordt niet aan alle voorwaarden van advies voldaan? Dan gaat het om het geven van informatie.

2. Bank mag rekening van onbedoelde Amerikaan niet zomaar sluiten

Is een onbedoelde Amerikaan klant bij een Nederlandse bank en is het saldo van de bankrekening niet meer dan $ 50.000,-? Dan hoeft de klant bepaalde informatie niet te geven aan de bank en mag de bank de bankrekening niet zomaar sluiten. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland duidelijk gemaakt. De rechtbank komt tot dit oordeel, omdat uit een verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten volgt dat banken de bankrekeningen van Amerikaanse staatsburgers niet aan de VS hoeven door te geven als het saldo op deze rekeningen niet hoger is dan $ 50.000,-. In deze zaak bleek dat de rekeninghouder onder deze uitzondering valt. De bank had daarom het Amerikaanse identificatienummer niet nodig om zelf aan de wet te kunnen voldoen. Volgens de rechtbank was het sluiten van de bankrekening van de rekeninghouder daarom niet terecht.

3. Betekenis gemeenschappelijk huishouden binnen hofformule

Bij de toepassing van de hofformule telt niet alleen het inkomen en vermogen van een belegger mee voor de berekening van het netto maandinkomen, maar ook het inkomen van degene waarmee de belegger op het moment van het afsluiten van de leaseovereenkomsten een gemeenschappelijk huishouden had. Het maakt daarvoor niet uit wat de juridische verhouding is tussen de belegger en zijn partner om te kunnen spreken van een gemeenschappelijk huishouden. Het gaat alleen om hoeveel financieel voordeel de belegger heeft van het inkomen of het vermogen van zijn partner volgens de feitelijke omstandigheden. Het maakt daarom ook niet uit hoe de belegger en de partner de gemeenschappelijke kosten hebben verdeeld of zouden moeten verdelen. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam duidelijk gemaakt.

4. AFM kan boete opleggen zonder voorafgaande waarschuwing

Stelt de AFM een overtreding vast van toezichtrechtelijke wetgeving? Dan hoeft de AFM niet altijd eerst een waarschuwing te geven, voordat zij een boete oplegt. Ook hoeft de AFM een boete niet op precies dezelfde manier vast te stellen als dat zij heeft gedaan in een eerdere, vergelijkbare zaak. Dit heeft de rechtbank Rotterdam duidelijk gemaakt.

5. DNB mag vergunning trustkantoor intrekken bij twijfel aan betrouwbaarheid

Is er twijfel over de betrouwbaarheid van een bestuurder van een trustkantoor? Dan is DNB bevoegd de vergunning van het trustkantoor in te trekken. Daarbij maakt het niet uit of de strafbare feiten van de bestuurder nog niet door een strafrechter zijn vastgesteld. Ook maakt het niet uit of DNB geen eerdere aanwijzing aan het trustkantoor heeft gegeven. Maar DNB mag de vergunning van het trustkantoor niet intrekken als de verdenking niet serieus is. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) duidelijk gemaakt.

Bovenstaande artikelen leveren je 1 PO-punt op!

Samen met een verdiepingskader, oefenvragen én praktische tips, vormen bovenstaande artikelen een e-learning waarmee jij 1 PO-punt kan behalen. Meld je nu aan voor een gratis proefmaand Permanent Actueel Financieel recht en krijg direct toegang tot deze e-learning.

 

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven