Partnerbijdrage van

De belangrijkste actualiteiten in Permanent Actueel Ondernemingsrecht voor jou op een rij!

Wij vinden het belangrijk dat jij, als advocaat ondernemingsrecht, de ontwikkelingen binnen jouw rechtsgebied meekrijgt, zodat je deze kunt meenemen in je dagelijkse werkzaamheden. Daarom hebben we de belangrijkste uitspraken/wetswijzigingen uit Permanent Actueel Ondernemingsrecht kort voor je samengevat.

Delen:

1.Woonadressen afgeschermd in handelsregister

Sinds 1 januari 2022 is het Handelsregisterbesluit 2008 veranderd. De Kamer van Koophandel (KvK) dient nu de woonadressen van ondernemers en bestuurders in het handelsregister af te schermen. Alleen overheidsorganisaties of beroepsgroepen die wettelijke toestemming hebben, kunnen de afgeschermde woonadressen nog zien. Beroepsgroepen en organisaties met wettelijke toestemming zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. Adressen die vestigingsadressen zijn, blijven wel op te vragen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd en de koning moet de wijziging nu ondertekenen.

2. AG HvJ-EU geeft handvatten voor bepalen geldende recht bij Peeters/Gatzen-eis

De rechtbank Midden-Nederland heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU) onder andere een prejudiciële vraag gesteld over het recht dat geldt bij een Peeters/Gatzen-eis die is ingesteld door een curator. De advocaat-generaal (AG) van het HvJ-EU geeft handvatten om deze vraag te beantwoorden. Volgens de AG is het geldende recht het recht van de plaats waar de schade zich heeft voorgedaan. Is de schade van de schuldeisers niet het directe gevolg van economische verliezen die de vennootschap zelf heeft? Dan is de plaats waar de schade zich voordoet de plaats van vestiging van de vennootschap. Het maakt daarbij niet uit wie de eis heeft ingesteld. Ook maakt het niet uit dat de schuldeisers in andere landen gevestigd zijn.

3. Geen handelsrente over terugbetaling van koopsom door dwaling


Een koper heeft recht op de terugbetaling van de koopsom als het contract met een verkoper door dwaling ontbonden wordt. De koper heeft geen recht op de wettelijke handelsrente over die koopsom. Dit heeft de Hoge Raad namelijk in een uitspraak uit 2020gezegd. Het gaat nietom een bedrag dat de verkoper door een contract moet betalen. Hij moet het bedrag op basis van onverschuldigde betaling aan de koper betalen, omdat er geen contract meer is. De koper heeft wel recht op de wettelijk rente. Dit heeft de AG in een conclusie voor een zaak bij de Hoge Raad duidelijk gemaakt.

4. Databank handelsregister niet beschermd

De databank van de KvK is niet beschermd. De KvK draagt namelijk geen financieel risico, maar voert een wettelijke taak uit. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland duidelijk gemaakt.

5. Vereniging mag lidmaatschap niet weigeren bij bijzondere omstandigheden

Het bestuur van een vereniging mag de toelating van leden weigeren, behalve als het gaat om bijzondere omstandigheden. Een monopoliepositie en de aard en belangen van de vereniging kunnen bijzondere omstandigheden zijn. Dit heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden duidelijk gemaakt.

6.  Rechter kan homologatieverzoek toewijzen ondanks prejudiciële vragen

Een rechter kan in een lopende procedure over een homologatieverzoek prejudiciële vragen aan de Hoge Raad stellen. Daardoor pauzeert de lopende zaak tot de Hoge Raad een oordeel geeft. Soms kan de lopende zaak toch verdergaan, terwijl de Hoge Raad nog geen uitspraak heeft gedaan. Dit heeft de rechtbank Amsterdam duidelijk gemaakt.

7. Bestuurdersaansprakelijkheid door betalingsonwil

Zorgt de bestuurder van een bedrijf ervoor dat het bedrijf een schuldeiser nietbetaalt? Dan is de bestuurder tegenover de schuldeiser aansprakelijk. Hij moet dan het bedrag aan de schuldeiser betalen. Dat is anders als het bedrijf het bedrag nietkan betalen. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland duidelijk gemaakt.

Bovenstaande artikelen zijn 1 PO-punt waard!

Samen met een verdiepingskader, oefenvragen én praktische tips, vormen bovenstaande artikelen een e-learning waarmee je 1 PO-punt kunt behalen. Meld je nu aan voor een gratis proefmaand Permanent Actueel Ondernemingsrecht en krijg direct toegang tot deze e-learning.

 

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven