De bezoekgroep P.I. Leeuwarden

Delen:

Een verhaal over de gevangenis is vaak eenzijdig. De gedetineerden hebben weinig contact met de buitenwereld. Dit brengt ook met zich mee dat we weinig tot niet te horen krijgen wat er zich nou echt afspeelt in de gevangenis. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert de Bezoekgroep P.I. Leeuwarden. Elk jaar gaat een groep van vijftien rechtenstudenten tien keer naar de gevangenis om in gesprek te gaan met de gedetineerden.  Toen ik mij aanmeldde voor de bezoekgroep naar P.I. Leeuwarden had ik daarom één doel: de andere kant van het verhaal horen. Wat speelt er zich nou echt af binnen de gevangenis?

De eerste bijeenkomst
De bezoekgroep P.I. Leeuwarden wordt door de Rijksuniversiteit Groningen aangeboden als een vak van 3 studiepunten. Er worden vijftien rechtenstudenten geselecteerd op basis van een motivatiebrief. Bij de eerste bijeenkomst wordt er informatie gegeven over het vak. Auke Zeldenrust, de schrijver van het boek ‘Dorp achter tralies’, kwam daarna vertellen over zijn bevindingen in de P.I. Leeuwarden. Hij is voor zijn boek in gesprek gegaan met de gedetineerden en heeft hun verhalen op papier geschreven. Het boek geeft iedereen een kijkje achter de tralies.

De rondleiding
Voor we begonnen aan de gesprekken met gedetineerden, kregen we een rondleiding door de gevangenis. Een van de eerste dingen die mij opviel, was dat ik niet door had wie de gevangenen waren. Na een paar minuten door de werkplaats te lopen, begon het mij pas te dagen dat de werkers gedetineerden waren. De sfeer was heel erg open en ontspannen. De gedetineerden stelden ons vragen en gingen met ons in gesprek. Voor mijn gevoel blijkt hieruit ook de behoefte aan contact met de buitenwereld. Het gebeurd niet vaak dat een groep mensen van de ‘buitenwereld’ regelmatig naar de gevangenis komt om met de gedetineerden in gesprek te gaan. Voor de gedetineerden kan het erg prettig zijn om een keer met mensen in gesprek te gaan van buiten de gevangenis zelf. Zo hebben zij het gevoel dat ze meer betrokken blijven bij de samenleving.

De gedetineerden
De gedetineerden zijn heel erg open in de gesprekken. Je moet niet bang zijn om met ze in gesprek te gaan en je moet de gedetineerden vooral niet veroordelen. Als je je eenmaal openstelt en oprecht geïnteresseerd bent, krijg je de meest interessante dingen te horen. Veel gedetineerden vertellen wat ze hebben meegemaakt in hun leven en hoe het komt dat ze in de gevangenis zijn beland. Tijdens de gesprekken realiseerde ik mij één ding heel goed: het zijn mensen.

Menselijkheid
En dat is iets wat heel vaak vergeten wordt in onze samenleving. Gedetineerden worden vaak gezien als een apart type mens, soms zelfs als ‘foute mensen’. Echter, op de momenten dat ik daar zat, kon ik de gedetineerden niet onderscheiden van de bezoekgroep. De ene persoon kon zo weer naar buiten lopen en de ander moest misschien nog tien jaar in de gevangenis blijven. Veel van de mensen die ik gesproken heb, hebben ontzettend veel meegemaakt in hun leven. Ik wil niet zeggen dat dit goed praat wat ze hebben gedaan, maar door met ze in gesprek te gaan krijg je wel meer begrip voor hun situatie. Dat begrip is wat vaak gemist wordt door de gedetineerden. Daar mogen we als samenleving wel iets meer bij stilstaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven