De coachtip van de maand: Je suis succes!

Delen:

businessman-479573 640In mijn vorige blog was ik flink op de filosofische toer met verhandelingen van Kant en Epicurus over ‘levenskunst’. Nu een thema dat hier verband mee houdt en de vele succestijgers onder ons wel zal aanspreken. We gaan het over ‘succesvol zijn’ hebben. Wanneer ben je ‘succesvol’ en wie bepaalt dat? Wat doen ‘succesvolle mensen’? En als wij hetzelfde doen, worden wij dan ook ‘succesvol’. Of niet?

Wat is succes?

In ons leven worden we sterk beïnvloed door succes. Vaak labelen we iemand als ‘succesvol’ of ‘niet succesvol’. De wens tot succes is een drijvende kracht achter veel handelingen en lijkt vaak een maatstaf te zijn om als mens erkenning en waardering te krijgen. Veel mensen hebben dan ook als doel in hun leven om ‘succesvol’ te zijn.Maar wat is ‘succesvol zijn’ nu eigenlijk? Heeft het te maken met bepaalde verworvenheden, een carrière, met de hoogte van je bankrekening, met het bekleden van een bepaalde positie of met een gevoel van geluk en welbevinden?  En wanneer weet je of je ‘succesvol’ bent?

Het probleem bij ‘succesvol zijn’ is dat de vergelijking met anderen de maatstaf is om onszelf ‘succesvol’ te achten of niet. Dat is ons als kind al aangeleerd. Op school is een succesvol kind degene met de hoogste cijfers. In sportwedstrijden degene die de meeste doelpunten maakt, in het leven de rijkste mens, degene met de beste baan enz. Dat maakt het voor ons moeilijk om los te komen van de gedachte dat we koortsachtig moeten streven naar succes, in de zin van beter zijn dan een ander. Daardoor zijn wij mensen vergroeid met het idee dat ‘succesvol zijn’ in ons leven betekent ‘je zaakjes voor elkaar hebben’, vooral op materieel vlak. Een goede baan met een goed salaris, mooi huis, mooie auto, het liefst met een leuk gezinnetje erbij. Maar wat als je ondanks al dat zogenaamde succes diep van binnen ongelukkig bent? In hoeverre ben je dan ‘succesvol’?

Van Dale omschrijft succes als: ‘goede afloop, uitkomst of uitslag’. Deze definitie legt de nadruk op een vooropgezet eindresultaat, op de geslaagde verwezenlijking van een voornemen. Succes wordt hierbij gezien als de afronding van een bepaald proces en niet zozeer als doel op zich. Als je op deze manier naar succes kijkt, is het iets dat de uitkomst kan zijn van elke manier van proberen of van elke handeling. Succes is dan de mate waarin je in staat bent de doelen te verwezenlijken die je jezelf stelt. En dat kunnen grote en kleine doelen zijn en die hoeven niets te maken te hebben met het vergaren van geld, roem of status.

Vic Conant, één van Amerika’s toonaangevende sprekers op het gebied van zelfontwikkeling, ziet succes als ‘de progressieve realisatie van een ideaal’. Succes is volgens hem de keuze die je maakt over hoe je je leven wilt indelen, welke dromen je wilt achtervolgen, wat voor ervaringen je zou willen hebben, hoeveel geluk je elke dag wilt ervaren. De visie van filosoof Bas Haring auteur van het boek: ‘Voor een echt succesvol leven’ sluit hier bij aan. Volgens Haring moeten we het streven loslaten iets te willen nalaten wat als belangrijk wordt aangemerkt. Leef er gewoon lekker op los, is zijn devies. ‘’Het gaat erom dat je op een plezierige manier onderweg bent, het leuk hebt, ook al is het verder zinloos’’, aldus Haring. Een bekende uitspraak van Bob Dylan past in deze visie: ‘’A man is successful if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between; does what he wants to do’’.

Leeftijd en persoonlijke ontwikkeling lijken ook een rol te spelen bij de definitie van succes.In mijn omgeving van veertigers en vijftigers merk ik dat de definitie van ‘succesvol zijn’ aan het verschuiven is. Waar er vroeger bijna alleen maar over werk gepraat werd, stoere verhalen over bereikte successen, gaat het daar nu steeds minder over. Soms wordt er zelfs helemaal niet meer over werk gepraat, maar over genieten, leuke dingen doen, er zijn voor je dierbaren, iets voor een ander betekenen.

Succesvol zijn = succes volgens je eigen maatstaven

Kortom, succes is een persoonlijke belevenis en je hebt de keuze zelf te bepalen wat ‘succesvol zijn’ inhoudt en wanneer je het bent. ‘Succesvol zijn’ volgens je eigen maatstaven dus!  Ik zou ‘succesvol zijn’ willen definiëren als: ‘de toegepaste vaardigheid om in het leven die dingen te realiseren die je het meest gelukkig maken’. Je succes is daarbij afhankelijk van de persoonlijke doelen die jij jezelf stelt. Slaag je erin die doelen te bereiken, dan geeft dit blijdschap en voldoening. Naar mijn mening ben je dan succesvol. Is iemand die straatarm is, maar 100% gelukkig succesvol? In mijn ogen wel. Je bent succesvol in de mate waarin je gelukkig bent en voldoening hebt. In werkelijkheid gaat het niet om dat geld of die spullen, maar om het gevoel wat je daarbij hebt.

Maar stel, je zit opgesloten in een leven waarin streven naar ‘maatschappelijk succes’ de norm is, of wellicht word je domweg gelukkig van het najagen daarvan en schep je genoegen in hard werken. Wat dan? Voor die juristen heb ik nog een paar handvaten in de aanbieding. Tip: de Amerikaanse Journaliste Julie Bort heeft met tal van succesvolle mensen gesproken en hun tips verzameld (Bron: Express.be)

Tips

Winnen is beginnen. Vraag jezelf regelmatig het volgende af: ‘Doe ik wat ik wil, of sta ik stil?’ Wil je succes krijgen in je leven dan is het belangrijk dat je in actie komt en ook blijft. Er is altijd een eerste en volgende stap.

Creëer relationele macht. Het gaat om met wie je contact hebt, niet om wat je weet. Het is dus belangrijk om tijd te steken in relaties en het onderhouden daarvan. Heel veel beslissingen, ook als het gaat om wie partner, leidinggevende e.d. wordt, worden bepaald door de kracht van de relatie.

Train je politieke vaardigheid.  Professionals die weten hoe de hazen lopen komen het verst. Dat zie ik elke dag weer. Denk niet dat dit per definitie de meest briljante juristen zijn, nee, het zijn de mensen die de informele wegen van macht en invloed snappen en zich goed kunnen bewegen in de dynamiek van hun omgeving.

Doe alsof je de beste bent en het zal na afzienbare tijd ook kloppen. Je bent je gedachten.“We are what we think. All that we are arises with our thoughts. With our thoughts, we make the world.” – Buddha

Organiseer feedback. Neem een goede coach, mentor of zoek een klankbord. Bij voorkeur iemand die iets verder in zijn ontwikkeling is dan jij. Het gaat om constante innovatie, motivatie en inspiratie.

Accepteer dat samenwerken lastig is. Je zult regelmatig te maken krijgen met mensen waarmee het moeilijk samenwerken is. Klagen en zeuren helpt niet. Blijf respectvol, doe je werk goed en negen van de tien keren zullen de wegen vanzelf weer scheiden.

Winners never quit and quitters never win. Veel mensen die succesvol zijn gaan door waar anderen ophouden. Het zijn de mensen die altijd als laatste het licht uit doen, opkrabbelen na een tegenslag en doorzetten als anderen het al op hebben gegeven.

De moraal van dit verhaal?

‘Succesvol zijn’ is niet uit een boekje te leren, maar een persoonlijke ontdekkingstocht. Door je eigen pad te lopen geplaveid met successen en tegenslagen zul je er vanzelf achter komen, wat voor jou belangrijk is en wat jij ‘succesvol’ vindt. Ongetwijfeld verandert je definitie van ‘succesvol zijn’ naarmate je grijze haren toenemen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven