Het is een bekend fenomeen: tijdens feesten bier gooien in het publiek of zelfs naar het podium. De ergernis hieromtrent blijkt al jaren te bestaan. In 2009 is door de manager van Band zonder Banaan de campagne ‘Zinloos besteld’ gestart met leuzen zoals ‘Ik ben top want ik drink ‘m op’.
Ondanks deze campagne blijkt het probleem nog steeds te bestaan. Zelfs artiesten als Guus Meeuwis, bekend door o.a. de lyrics ‘T dondert en ‘t bliksemt en het regent meters bier’ waarschuwen er tegenwoordig voor dat doelgericht bier gooien niet de bedoeling is en bestraft wordt (zie afbeelding).
De laatste jaren hoor je steeds vaker negatieve geluiden vanuit de media. Lil Kleine, Dave Roelvink, Ronnie Flex en rapper Boef zijn bijvoorbeeld weggelopen tijdens optredens omdat er bier richting het podium werd gegooid.
Overdreven of niet?
De meningen over deze reactie van de artiesten zijn verdeeld: is het zwaar overdreven om zo te reageren of heeft de artiest groot gelijk en hoeft hij dit niet te accepteren? De vraag speelde ook of de organisator van de feesten niet te erg benadeeld werd door het vertrek van de artiesten. Organisaties betalen hier immers flink geld voor. De discussie krijgt nu een meer juridische insteek, doordat er contractuele bedingen worden afgesproken over de gevolgen van het biergooien.
Contractuele bedingen
Bekende artiesten van deze tijd kunnen er inmiddels over meepraten. Uit een recent onderzoek van o.a. de NOS blijkt dat meerdere artiesten tegenwoordig een clausule laten opnemen in hun contract. Zo’n clausule geeft de artiest het recht om voortijdig te mogen stoppen met het geven van zijn of haar optreden zodra er bier wordt gegooid. Ook wordt bedongen dat de artiest in dat geval het volledig overeengekomen bedrag mag houden, ongeacht op welk moment hij stopt.
Deze bepalingen worden veelal opgenomen in de algemene voorwaarden van het contract. Waar voorheen werd bepaald dat “de veiligheid van de artiest gewaarborgd moet worden” is nu nog maar de vraag wanneer het veilig is. Of er staat in een contract dat een concert kan worden gestaakt bij “gevaarlijke situaties”. Wanneer is daar nu precies sprake van? Het expliciet toevoegen van de zinsnede “het gooien van bier richting de artiest” zorgt daarom voor meer duidelijkheid en het voorkomen van discussies achteraf. Het is uiteindelijk aan de artiest en zijn management zelf om een grens te trekken.
Wat natuurlijk ook kan gebeuren is dat het bier – behalve op de artiest – ook terecht komt op de elektronische apparatuur, zoals draaitafels. Dit kan leiden tot schade en de bedragen kunnen dan ook flink oplopen. Beveiligers proberen de veroorzaker te achterhalen om bij die persoon de schade te verhalen. Dit blijkt een lastige klus!
In het Nederlandse contractenrecht is sprake van contractsvrijheid van partijen, zij mogen in principe afspreken wat ze zelf willen. De grens hieraan is dat een contract niet in strijd mag zijn met bijvoorbeeld de wet of de goede zeden. Een bekend voorbeeld hiervan is dat je geen contract mag opstellen waarin je je (schoon-)moeder verkoopt.
De rechter aan het woord
Over een dergelijk contractueel beding (en het feit dat Lil Kleine daadwerkelijk na drie minuten vertrok en zijn geld wilde houden) heeft de rechter geoordeeld. Het boekingskantoor van Lil Kleine is in deze zaak in het gelijk gesteld. In deze interessante zaak kwamen onder andere uitlokking aan bod (ECLI:NL:RBOBR:2017:3753).
Zinloos besteld!
Al met al is het gooien van bier dus voor niemand leuk en het publiek is uiteindelijk zwaar teleurgesteld. Wanneer je een concert of een optreden bezoekt, denk dan toch even terug aan de leuze ‘Ik ben top, want ik drink ‘m op!’ Beter voor vele partijen en met de bierprijzen van tegenwoordig zeker ook beter voor de arme student!