De internationalisering van de bedrijfsjurist

Delen:

Beeld: Shutterstock

De ontwikkelingen rond Brexit, toenemende spanningen over internationale handelsverdragen, strengere Europese regels over privacybescherming en duurzaamheid: het werk van bedrijfsjuristen heeft steeds meer internationale aspecten. Dat vraagt om andere expertise en vaardigheden. In een artikel in het nieuwe nummer van Mr., dat vrijdag verschijnt, vertellen drie bedrijfsjuristen wat dit in de praktijk betekent.

Niet alleen grote, maar ook steeds meer middelgrote en zelfs kleinere bedrijven zijn actief in de internationale markt. Ze openen vestigingen in het buitenland en gaan er een samenwerking aan met lokale partners. Tegelijkertijd doen steeds meer investeerders uit landen als China, Rusland en India zaken in Europa, ook in Nederland. Bestuurs-, privaat- en strafrechtelijke betrekkingen worden internationaler en bedrijven kunnen de expertise van bedrijfsjuristen daarbij goed gebruiken.

Voertaal

Jasper Langezaal (Siemens/NGB)

Bij een multinational als Siemens is de toenemende internationalisering al jaren merkbaar, vertelt Jasper Langezaal, advocaat/senior legal counsel bij Siemens Nederland in Den Haag. Hij is ook bestuurslid bij het NGB, dat 28 maart een Rondetafeldiner over de internationalisering van het werk van de bedrijfsjurist organiseert. “Siemens heeft wereldwijd een groot aantal juristen in dienst die gebruikmaken van een uitgebreid internationaal netwerk. Door digitalisering zijn kennissystemen toegankelijk voor veel medewerkers. Tot een jaar of tien geleden was de voertaal in het bedrijf nog niet Engels, maar Duits. Bij interne juridische trainingen die door het hoofdkantoor werden georganiseerd waren vooral Duitse juristen aanwezig. Nu nemen juristen uit allerlei jurisdicties deel aan trainingen en bijeenkomsten, waar verschillende onderwerpen worden behandeld. Naast de traditionele onderwerpen als internationaal contractenrecht, mededingingsrecht en intellectueel eigendomsrecht, gaat het nu meer en meer om onderwerpen als innovatie en digitalisering. Er zijn veel thema’s die niet meer alleen vanuit een nationaal perspectief kunnen worden bezien, zoals de noodzaak voor bedrijven om duurzamer te werken”, aldus Langezaal.

Generalist

Anne Veldhuizen (Rituals)

Anne Veldhuizen is sinds twee jaar general counsel bij cosmeticaketen Rituals in Amsterdam, waar ze leiding geeft aan een team van vier juristen. Hun werk is door de groei steeds internationaler geworden. Per week opent het bedrijf twee nieuwe winkels, vooral buiten Nederland. Ook wordt gewerkt aan lancering in Azië. Zelf richt Veldhuizen zich vooral op het begeleiden van de internationale uitbreiding, IP en franchise. Haar collega’s houden zich onder meer met real estate risk management en privacy bezig. Ook de Brexit brengt werk mee. In het projectteam dat naar aanleiding van de ontwikkelingen rond Brexit is gevormd hebben medewerkers van supply chain en finance de leiding, maar ook de juristen zijn erbij betrokken. Veldhuizen: “Wij richten ons bijvoorbeeld op de voorwaarden in de contracten die zijn gesloten met partners in Groot-Brittannië.”

Als internationale bedrijfsjurist moet je volgens Veldhuizen geen moeite mee hebben om aan te geven dat je ergens weinig van weet. “Anders dan in de advocatuur ben ik nu een generalist, maar zonder specialisten kan ik niet. Ik vertrouw dan ook op mijn externe advocatennetwerk.”

Zakelijk inzicht

Raluca Radu (Fairphone)

Ook volgens Raluca Radu vraagt de toenemende internationalisering van bedrijfsjuristen niet meer alleen juridisch-inhoudelijke kennis, maar ook zakelijk inzicht. Radu is directeur juridische zaken bij Fairphone in Amsterdam, dat zich richt op duurzame technische innovaties in de consumentenelektronica. De Roemeense, die behalve in Roemenië in Parijs en Leuven heeft gestudeerd, begon in 2014 bij Fairphone. Het bedrijf is sindsdien flink gegroeid en heeft nu drie juristen in dienst. Radu’s werk is in de loop der tijd ook veranderd: “Ik maak nu deel uit van het executive team en houd me veel meer bezig met strategie, dealstructuur, projectcoördinatie en corporate governance.”

Radu maakt veel gebruik van haar brede internationale netwerk en van juridische databases. “In Europa is veel regelgeving geharmoniseerd en daardoor zijn de verschillen tussen nationale regels beperkt. Dat is anders wanneer je zaken doet in Azië, waar onze telefoons worden geproduceerd. Daar schakelen we dan ook lokale juristen in, wanneer dat nodig is.”

Volgens Radu is het bij internationale samenwerking vooral van belang goed naar de ander te luisteren. “Natuurlijk krijg je te maken met cultuurverschillen. Iedereen ervaart zijn cultuur anders en dat is prima, zolang je de mens achter de ander maar blijft zien. Generaliseer nooit, geef de ander het voordeel van de twijfel en doe aan zelfreflectie.”

Op 28 maart organiseert het NGB, de beroepsvereniging van bedrijfsjuristen, het Rondetafeldiner ‘Internationalisering van het werk van de bedrijfsjurist’. Jasper Langezaal, senior legal counsel bij Siemens en bestuurslid van het NGB, treedt als moderator op. Raluca Radu, legal director van Fairphone, verzorgt een inleiding over haar ervaringen als internationaal werkend bedrijfsjurist.

Lees hier het hele artikel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven