De meervoudige kamer en complexe zaken

Sinds kort mag ik zaken voorbereiden voor de meervoudige belastingkamer op de rechtbank. Ik deel graag in het kort mijn ervaring met de eerste zaak.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Als zaken te complex zijn voor één rechter, verwijst hij of zij die zaken naar de meervoudige kamer (MK). Dat wil zeggen dat drie rechters de zaak behandelen. Als de MK een zaak eenvoudig vindt, kan zij de zaak terugverwijzen naar de enkelvoudige kamer (EK). Wie complexe fiscale materie wil zien, moet dus bij de MK zijn.

Skypesessies

Ik mocht voor de MK een zaak voorbereiden over de fiscale waardering van een onroerende zaak. De voorbereiding van de zaak bestond vooral uit veel lees- en schrijfwerk. Daarnaast had ik eindeloze Skypesessies met een collega die meer ervaring heeft met de fiscale waardering van onroerende zaken. Het hoogtepunt was voor mij uiteraard de zittingsdag. Op de avond ervoor kon ik nauwelijks slapen van de spanning en op de dag zelf was ik al vroeg op kantoor om mijn toga klaar te zetten.

Raadkameroverleg

In de zittingszaal zat ik als griffier uiterst links. Naast mij zat de jongste rechter, in het midden de voorzitter en uiterst rechts zat de derde rechter. Jammer genoeg was de zitting al snel voorbij. Binnen twintig minuten wisten de drie rechters genoeg en sloot de voorzitter het onderzoek ter zitting. Na de zitting vond het overleg van de raadkamer plaats. Het raadkameroverleg houdt in dat de rechters en de griffier de zaak achter een dichte deur nabespreken.

Het was voor mij als nieuweling best intimiderend om een complexe zaak voor drie doorgewinterde rechters te mogen voorbereiden en toch hield ik er een goed gevoel aan over. Met andere woorden: het smaakt naar meer.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top