Als zaken te complex zijn voor één rechter, verwijst hij of zij die zaken naar de meervoudige kamer (MK). Dat wil zeggen dat drie rechters de zaak behandelen. Als de MK een zaak eenvoudig vindt, kan zij de zaak terugverwijzen naar de enkelvoudige kamer (EK). Wie complexe fiscale materie wil zien, moet dus bij de MK zijn.
Skypesessies
Ik mocht voor de MK een zaak voorbereiden over de fiscale waardering van een onroerende zaak. De voorbereiding van de zaak bestond vooral uit veel lees- en schrijfwerk. Daarnaast had ik eindeloze Skypesessies met een collega die meer ervaring heeft met de fiscale waardering van onroerende zaken. Het hoogtepunt was voor mij uiteraard de zittingsdag. Op de avond ervoor kon ik nauwelijks slapen van de spanning en op de dag zelf was ik al vroeg op kantoor om mijn toga klaar te zetten.
Raadkameroverleg
In de zittingszaal zat ik als griffier uiterst links. Naast mij zat de jongste rechter, in het midden de voorzitter en uiterst rechts zat de derde rechter. Jammer genoeg was de zitting al snel voorbij. Binnen twintig minuten wisten de drie rechters genoeg en sloot de voorzitter het onderzoek ter zitting. Na de zitting vond het overleg van de raadkamer plaats. Het raadkameroverleg houdt in dat de rechters en de griffier de zaak achter een dichte deur nabespreken.
Het was voor mij als nieuweling best intimiderend om een complexe zaak voor drie doorgewinterde rechters te mogen voorbereiden en toch hield ik er een goed gevoel aan over. Met andere woorden: het smaakt naar meer.