‘De salarissen van juridische professionals exploderen’

Het personeelstekort in de juridische branche blijft toenemen. Dat heeft gevolgen voor de salarissen, ziet recruitmentbureau Robert Walters, dat zelfs stelt dat de salarissen ‘exploderen’.

Delen:

Depositphotos_287345650_S-meer salaris
beeld: Depositphotos

Er is al langere tijd sprake van een oververhitte arbeidsmarkt in de juridische sector. Gevolg: de concurrentie wordt steeds moordender. En dat vertaalt zich ook naar stijgende salarissen over de hele linie, zo constateert Joyce Toeset, senior manager Legal, Tax & Treasury Recruitment bij Robert Walters. “Iedereen kan om een verhoging vragen. Niet alleen de advocaat en de bedrijfsjurist, maar ook de paralegal.”

Op alle niveaus

Toeset ziet salarisstijgingen op alle niveaus. “Alle juridische professionals gaan meer verdienen, of ze nu starter zijn of vijf jaar werkervaring hebben. Zowel in de advocatuur als in de juridische dienstverlening.” Een jaar geleden waren vooral mediors in trek, nu is er bij gebrek aan voldoende mediors ook veel vraag naar starters. Toeset snapt de keuze om juniors aan te nemen, maar haar advies is om het personeelstekort vooral in te dammen met seniors. Die verdienen nauwelijks meer dan mediors vanwege de hoge salarissen, maar hebben meer ervaring.”

Toenemend belang juristen

 

De verklaring voor de aanhoudende krapte (en de hoge salarissen) heeft volgens Robert Walters te maken met het toenemende belang van het juridische vakgebied. Er komen voortdurend juridische (overheids)functies bij, en bovendien worden juridische afdelingen van bedrijven tegenwoordig bij bijna alle  bedrijfskwesties betrokken.

Ondanks het feit dat het aantal juristen bij bedrijven toeneemt en de interne kennis groeit, vermindert de vraag naar bijstand van externe advocaten niet, aldus Toeset. “De behoefte aan juridische kennis blijft aan alle kanten toenemen, ook in de advocatuur. Het probleem is dat er aan universiteiten niet meer studenten afstuderen dan enkele jaren geleden. Daardoor houdt de extreme krapte aan.”

Meegaan in trend

Volgens Toeset zit er maar één ding op voor bedrijven die nieuwe juristen willen binnenhalen: ze moeten mee in de trend van hoge salarissen. “Je hebt namelijk te maken met een nieuwe generatie met andere verwachtingen. Om een aantrekkelijke werkgever te worden en te blijven, moet je deze doelgroep goed belonen. Er zijn immers genoeg andere mogelijkheden.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven