De strijd van de gemeente Amsterdam tegen fastfoodketens  

Delen:

Depositphotos_75049947_S-stapel dossiers-99834eb5
foto: Depositphotos

Even snel een pizza halen bij New York Pizza of toch een paar donuts bij Dunkin Donuts voordat je weer gaat blokken voor de tentamens? De kans is groot dat je dit weleens hebt gedaan als je in Utrecht of Amsterdam studeert. Toch is het niet vanzelfsprekend dat deze ‘fastfoodketens’ zich vestigen in deze steden.

Omgevingsvergunning
Voor de vestiging in en de verbouwingen aan een pand is een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. De gemeente zal op grond van het bestemmingsplan kijken of een omgevingsvergunning kan worden verleend of niet. In 2017 wilde New York Pizza een vestiging openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft de omgevingsvergunning afgewezen omdat het bestemmingsplan alleen ‘restaurants’ toelaat en geen fastfoodgelegenheden. New York Pizza ziet zichzelf echter als restaurant en stelde dat het bestemmingsplan geen belemmering vormt.

Restaurant of fastfoodgelegenheid?
De bestuursrechter in Amsterdam heeft op 2 augustus 2017 geoordeeld dat New York Pizza onder de categorie fastfood valt en dat de gemeente Amsterdam het besluit tot afwijzing van de omgevingsvergunning mocht nemen. De motivering hierachter is dat de te nuttigen etenswaren een beperkte bereidingstijd kennen en dat het bestellen en nuttigen van de bestelde etenswaren gemiddeld maar 30 tot 50 minuten kost. Op 7 februari 2018 wordt de uitspraak van de bestuursrechter bevestigd door de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 9 mei 2018 werd duidelijk dat de gemeente Amsterdam ook aan de populaire hamburgerketen Five Guys geen omgevingsvergunning wil verlenen. Five Guys wil een vestiging openen in de Reguliersbreestraat, maar ook hier staat het bestemmingsplan geen fastfoodketen toe. Het geschil ligt nu bij de bestuursrechter. Hoe zal de bestuursrechter Five Guys kwalificeren? Fastfoodketen of restaurant? Onlangs is in Utrecht wel een vestiging van Five Guys geopend. Wellicht zal de Amsterdamse bestuursrechter even langsgaan voor een hamburger?

Dan maar een donut
De strijd tussen de gemeente Amsterdam en de fastfoodketens gaat door. Na New York Pizza en Five Guys wil nu ook Dunkin Donuts een nieuwe vestiging openen. Ironisch gezien op precies dezelfde plek waar New York Pizza zich vorig jaar wilde vestigen. De Amerikaanse donutgigant is op dit moment bezig met het verbouwen van het pand, maar er is nog geen besluit genomen op de vergunningaanvraag door de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam staat nu voor de vraag of je Dunkin Donuts kunt kwalificeren als restaurant. In Utrecht heb ik weleens donuts gehaald bij Dunkin Donuts. Ook hier is de bereidingstijd kort, duurt een gemiddeld bezoek niet langer dan 30 tot 50 minuten en is het aantal zitplekken beperkt. Als de gemeente Amsterdam de huidige trend voortzet dan zal ook Dunkin Donuts geen omgevingsvergunning krijgen en zal er weer geprocedeerd gaan worden bij de bestuursrechter. De strijd is nog lang niet gestreden…

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven