DENK: ‘Verbeter de opsporing’

Delen:

Farid Azarkan
Farid Azarkan. Foto DENK

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart peilt de rubriek Stem Recht de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. Vandaag voelen we DENK aan de tand. Kandidaat-kamerlid Farid Azarkan geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

DENK pleit er in haar verkiezingsprogramma voor om de politie weer onder te brengen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar de mening van DENK is het Ministerie van Veiligheid en Justitie te groot geworden, met de nodige uitvoeringproblemen als gevolg. Daarnaast is er een betere balans tussen de uitvoering van de taken van de politie (justitieel en handhaving openbare orde) als Binnenlandse Zaken weer invloed krijgt op de politie. Dit laat natuurlijk onverlet dat V&J een vinger in de pap moet houden bij de politieorganisatie.

De Rechtspraak wil 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

DENK pleit al langer voor het vergroten van de expertise bij politie, OM en binnen de rechtspraak. DENK is dan ook geen tegenstander van het toekennen van middelen hiervoor.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

Er valt ten eerste, zo blijkt uit analyses, winst te boeken door in te zetten op verbetering van de kwaliteit van de opsporing. DENK steunt dan ook alle goede voorstellen die hiertoe worden gedaan. Voorts is het van belang om de levensaders van de georganiseerde misdaad af te knijpen, bijvoorbeeld door het gedoogbeleid af te schaffen en de teelt van wiet te reguleren. Tot slot moet de samenwerking tussen relevante actoren, lokaal, nationaal en internationaal, worden verbeterd.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

DENK is voor betaalbare rechtspraak die bereikbaar is voor iedereen. Daarnaast wil DENK 200 miljoen investeren in het halveren van de griffierechten. Bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand is voor DENK onbespreekbaar.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven