Deurwaarderskantoor niet aansprakelijk voor deurwaarder

Een deurwaarderskantoor is niet aansprakelijk voor een beslaglegging door een individuele deurwaarder van het kantoor. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank Rotterdam in de zaak van een schuldeiser tegen het deurwaarderskantoor.

Delen:

Deurwaarder-Depositphotos-753f09ea-scaled

De rechtbank oordeelt dat het leggen van beslag en de verdere executie daarvan zozeer verbonden zijn aan de persoon van de deurwaarder als openbaar ambtenaar, dat aansprakelijkheid van het kantoor niet aan de orde is. Een beslaglegging en de verdere executie daarvan hebben in het maatschappelijk verkeer dan ook niet te gelden als een gedraging van een deurwaarderskantoor, aldus de rechtbank. Van een onrechtmatige daad is daarom geen sprake.

In dit geval ging om deurwaarderskantoor 1 dat beslag legde onder een vennootschap. Kantoor 1 deed dit in opdracht van haar klant: beslaglegger A. Tegelijkertijd legt ook deurwaarderskantoor 2 namens diens klant (beslaglegger B) beslag onder dezelfde vennootschap, maar deurwaarderskantoor 2 informeert deurwaarderskantoor 1 hier niet over. Nadat het beslag van rechtswege is overgegaan in een executoriaal beslag, geeft de vennootschap de onder het beslag vallende bedragen af aan deurwaarderskantoor 1. Deurwaarderkantoor 1 keert vervolgens de netto-opbrengst uit aan (de advocaat van) beslaglegger A.

Om te voorkomen dat beslaglegger B achter het net vist, verzoekt deurwaarderskantoor 2 aan deurwaarderskantoor 1 om het beslag van beslaglegger B op te nemen in de verdeling. Maar deurwaarderskantoor heeft het geld al overgemaakt, en wijst het verzoek af.

Volgens beslaglegger B had deurwaarderskantoor 1 bij het overmaken van het geld moeten weten dat er voor beslaglegger B. beslag was gelegd. Hierdoor zou deurwaarderskantoor 1 onrechtmatig hebben gehandeld.

De taken en bevoegdheden van de gerechtsdeurwaarder zijn beschreven in de Gerechtsdeurwaarderswet. De gerechtsdeurwaarder is als natuurlijk persoon door de Kroon benoemd, met een onafhankelijke positie. Beslag kan in het wettelijk stelsel alleen worden gelegd door een deurwaarder, die beslag legt in zijn hoedanigheid van openbaar ambtenaar. De deurwaarder moet zelfstandig beoordelen of en in hoeverre hij een bepaalde opdracht zal uitvoeren. Bij het bepalen van zijn beleid moet de deurwaarder de nodige zorgvuldigheid, ook jegens derden, in acht nemen.

Niet-ontvankelijk

Deurwaarderskantoor 1 concludeert tot niet-ontvankelijkheid van beslaglegger B in zijn vordering en tot afwijzing van die vordering, omdat de deurwaarder de betaling heeft gedaan als natuurlijk persoon die als enige verantwoordelijk is voor zijn handelen. De rechtbank gaat daarin mee.

Advocaat Gea Flapper (AMS Advocaten) vestigde in een blog de aandacht op deze uitspraak.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven