Partnerbijdrage van

Digitale erfenis: wat gebeurt er met je data na je dood?

Overlijd je? Dan erven de nabestaanden jouw bezittingen en schulden, maar voor data is wettelijk nog niets geregeld. Tegenwoordig laat je nogal wat data achter na je overlijden: e-mails, foto’s, bestanden, berichtjes op sociale media en misschien zelfs cryptomunten. Kortom, het gaat om een behoorlijke digitale erfenis. Wat gebeurt daar dan mee? Heb jij er al eens over nagedacht?

Delen:

Wat is een digitale erfenis?

Bij digitaal bezit gaat het om informatiebezit. Het lastige is dat niet altijd duidelijk is met welk rechtskarakter je te maken hebt. Toch is dat belangrijk om te weten, omdat juist dat bepaalt of de data in de erfenis vallen en wat de erfgenamen dan erven.

Er zijn verschillende digitale bezittingen. Je kan hierbij denken aan:

  • financiële digitale bezittingen, zoals Paypal, cryptomunten, tegoeden bij online winkels en websites, tegoeden (geld of tokens) bij online games en tegoeden bij online gokwebsites;
  • zakelijke digitale bezittingen, zoals digitaal opgeslagen data van klanten, maar ook YouTube-video’s en TikTok-filmpjes van bijvoorbeeld influencers;
  • cloudopslag, zoals OneDrive, Google Drive, Dropbox of andere online clouddiensten;
  • online accounts, zoals Facebook, Google, Instagram, DigiD, webwinkels, streamingsdiensten (Spotify, Disney+, Amazon, Netflix, Videoland, Pathé Thuis), games, maar ook een wachtwoordenkluis; en
  • persoonlijke ‘vrijstaande’ digitale bezittingen, zoals data die opgeslagen staan op computers, laptops, tablets en smartphones, waar je zonder internet toegang toe hebt (foto’s, video’s, muziek, e-books).

De kans is groot dat je zelf een aantal van deze digitale bezittingen hebt. Is dit zo? Dan is er werk voor je aan de winkel!

Waar lopen erfgenamen tegenaan?

Het niet regelen van je digitale erfenis kan voor jouw nabestaanden voor praktische problemen zorgen. Zij weten vaak namelijk niet precies waaruit jouw digitale erfenis bestaat. Eerst moeten ze proberen om een lijst te maken van jouw accounts en andere digitale bezittingen. Heb je daarvan voor jouw nabestaanden geen duidelijk overzicht gemaakt? Dan weten jouw nabestaanden helemaal niets. Maar ook als je voor jouw nabestaanden wel een prachtig overzicht hebt gemaakt, betekent dit niet dat zij ook toegang tot jouw digitale erfenis hebben. Hoe meer mogelijk privacygevoelige gegevens, hoe moeilijker het wordt gemaakt om toegang te krijgen tot jouw accounts of om ze te kunnen opzeggen.

Waarschijnlijk blijft een deel van jouw gegevens ‘zwerven’ bij dienstverleners. Dienstverleners weten ook niet altijd dat een gebruiker is overleden. Worden niet-actieve accounts en bijbehorende inhoud niet of pas na jaren gewist? Dan groeit in de tussentijd de hoeveelheid aan gegevens, waarover jouw nabestaanden geen controle hebben. Dit kan een groot probleem zijn voor eventuele cryptomunten die je hebt. Dan staat jouw saldo aan cryptomunten ergens te niksen. Alleen als jouw nabestaanden de private key hebben waarmee de waarde die in de blockchain is opgeslagen is beveiligd, kunnen zij aantonen ‘eigenaar’ te zijn en transacties (laten) uitvoeren. Zonder toegang tot de private key kunnen jouw erfgenamen niet bij jouw cryptomunten. Tenzij je gebruikt maakt van een tussenpersoon bij wie je een online account hebt.

Wat staat erover in wet- en regelgeving?

In Nederland bestaat geen wet die digitale erfenissen regelt. Overlijd je? Dan hebben jouw nabestaanden geen recht op jouw data. Regel je zelf dus niks? Dan zadel je jouw nabestaanden met een enorme klus op. Het is verstandig om je digitale erfenis zelf te regel en dat is niet heel ingewikkeld. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat jouw nabestaanden toegang kunnen krijgen tot je computer, tablet en smartphone. Verderop in dit artikel staan nog meer tips om jouw digitale erfenis te regelen.

Maar eerst kijken we naar de wet- en regelgeving, want of en hoe je iets kunt regelen voor jouw data hangt af onder welk rechtsgebied jouw data vallen.

In de Europese regelgeving staan verschillende definities van informatie- en communicatiediensten. Ook ‘digitale inhoud’ en ‘digitale dienst’ hebben sinds kort in de consumentenwetgeving een eigen definitie gekregen. Maar helaas staat er verder niets over een digitale erfenis in de Europese regelgeving.

De Europese Commissie zet wel in op een digitale grondwet, waarin drie zinnen zijn besteed aan de digitale erfenis. De nieuwe wet moet Europese burgers het recht geven zelf te beslissen over wat er na hun overlijden met hun data gebeurt. Maar op de vraag hoe dat dan precies moet, geeft het wetsvoorstel voor de digitale grondwet geen antwoord. Over deze regelgeving zijn de verwachtingen daarom niet hoog. Het is daarom beter om zelf aan de slag te gaan om je digitale erfenis te regelen.

Hoe je dit het beste kunt doen vertelt Anita van den Bosch-de Gier, specialist burgerlijk procesrecht en verbintenissenrecht, je in het volledige artikel.

Delen:

Lindenhaeghe Legal maakt deel uit van de Lindenhaeghe Groep, een toonaangevende speler in de financiële opleidingssector. Als opleider van duizenden professionals per jaar beschikken…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven