Digitalisering dringt door. “Hoe zit het met lekken?”

Delen:

Digitalisering-dringt-doorOp het Mediapark in Hilversum is digitale rechtspraak als onderwerp beland op een onverwachte plek: de deskjes van showprogramma RTL Boulevard. Terwijl de roddeldeskundigen zich buigen over de kwestie of digitale dossiers genoeg beveiligd zijn, is de transformatie van papier naar tablet in de Arnhemse rechtbank een feit. Een goede ontwikkeling, vindt een andere columnist. De media buigen zich over de digitaliserende rechtspraak.

In het amusementsblokje op de vroege avond introduceert presentator Winston Gerschtanowitz in het programma RTL Boulevard het nieuws over de bijna geheel digitale rechtbank in Arnhem: “Onze belastingaangifte of bankoverschrijvingen regelen we allemaal via onze computer of tablet; maar in de rechtbank zien we rechters, officieren en advocaten nog steeds met dikke dossiers lopen. Bram, waarom gaan ze niet over?”

Gerschtanowitz peilt bij zijn collega en ex-advocaat Bram Moszkowicz de stand van zaken in de digitale juridische wereld. Ironisch, nu de beroemde oud-raadsman zich in interviews juist graag liet voorstaan op zijn digibete en computerloze werkwijze. “Ze hebben gewacht met digitaliseren totdat [ik] geschrapt werd”, merkt Moszkowicz dan ook op, met gevoel voor zelfspot. Om daarna zijn voormalige werkterrein van hetzelfde gedrag te betichten: “Het is vaak zo dat de rechtspraak wat achterloopt bij datgene wat er in de maatschappij speelt.”

Vuistdikke ordners

Meer en meer komt de digitaliserende rechtspraak in het nieuws. RTL heeft gefilmd in de Gelderse rechtszaal en toont beelden van vuistdikke ordners, netjes met een lint bij elkaar gebonden. In de toekomst moet negentig procent van de zaken digitaal worden behandeld, verklaart de president van de rechtbank tegen de camera. In de studio rijst twijfel over deze ontwikkeling. Hoe zit dat met lekken, vraagt Albert Verlinde, zelf geen onbekende met het boven tafel tillen van gevoelige informatie. “Natuurlijk gaat dat gebeuren”, zegt Moszkowicz. Het drietal bespreekt bezorgd over de bescherming van deze gegevens. Want met één druk op de knop kan een vertrouwelijk dossier toch zomaar in verkeerde handen vallen…?

Nulletjes en eentjes

Het is het aloude bezwaar tegen digitalisering: hoe veilig zijn onze data als ze alleen nog uit eentjes en nulletjes bestaan? De angst voor lekken, hacken en crashen lijkt tot nu toe de grootste reden dat de juridische wereld zo terughoudend omgaat met moderne communicatiemiddelen, zoals ook de instinctieve reactie van het tv-trio bewijst. Want wat niet aan bod komt: hoe veilig zijn papieren dossiers eigenlijk? Aktetassen met gevoelige documenten slingeren nog al eens onbeheerd in treinstellen, onder cafétafeltjes of in garderobes; vertrouwelijke informatie wordt onbekommerd doorgefaxt naar een onzichtbare ontvanger en belangrijke processtukken worden met regelmaat met de verkeerde koerier meegegeven.

Een digitaal stuk is bovendien zelfs béter beveiligd dan papier: dankzij encrypted documentbeheer en het werken in een beveiligde en afgeschermde digitale omgeving is het risico dat digitale documenten in vreemde handen komen tot het minimum beperkt. Digitaal werkt dus niet alleen efficiënter en makkelijker, maar zelfs veel veiliger dan die stapels A4’tjes – en slingeren bovendien niet zomaar rond.

Onvermijdelijk

Op het veelgelezen marketingblog Frankwatching wijst advocaat Jack Bogaart op de vele nieuwe ontwikkelingen in de digitale rechtspraak. Met de komst van de eKantonrechter, de digitale ‘wizard’ voor rechtsbijstandaanvragen en de opmars van digitaal juridisch advies bespeurt Bogaart een mentaliteitsomslag onder juristen. De eKantonrechter is wegbereider van een uitgebreid digitaal rechtssysteem, denkt hij: “Daarna zou je kunnen denken aan de komst van een eRechtbank, een eGerechtshof en de eHoge Raad. Niemand weet hoe ver de digitalisering zal gaan, maar zeker is in elk geval, dat de eKantonrechter vanaf dit voorjaar voor iedereen beschikbaar is. Mij lijkt dit niet alleen een goed idee, maar waarschijnlijk zelfs een onvermijdelijke stap”, besluit Bogaart. “De digitalisering gaat verder en verder in de samenleving, de juridische wereld kan niet achterblijven.”

Bent u benieuwd hoeveel uw kantoor kan besparen door over te stappen op een digitaal dossierbeheer? Neem contact op met Paul Aantjes.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven