Drie culturen en één vreemde vogel

Delen:

In juli 2015 typte ik in mijn geboorteland Iran op een Perzisch tapijt achter mijn laptop een sollicitatiebrief voor de functie van advocaat-stagiair op Curaçao. Op de achtergrond stond de televisie aan. CNN deed verslag van de onderhandelingen tussen de zogenaamde E 3+3. Onder leiding van de EU overlegden Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China met Iran over de internationale sancties tegen de laatstgenoemde. Er werd bekendgemaakt dat een akkoord was bereikt tussen de partijen. Toen een kennis me die avond met zijn auto door Teheran reed zag ik iets dat ik nog nooit in mijn leven op die manier had gezien. Overal waar je kwam, waren de straten gevuld met uitbundig joelende en dansende mensen. Ze vierden het bereikte akkoord: Iran zou eindelijk uit het internationale isolement komen, waarin het sinds 2006 was beland. Zes maanden later maakte het internationaal atoomagentschap IAEA bekend dat Iran aan alle afgesproken voorwaarden uit het nucleaire akkoord had voldaan. Hierdoor werd een groot aantal sancties tegen Iran verlicht en werden de Nederlandse handelsbetrekkingen in stappen hervat.

Wat ik me op die bewuste middag in 2015 nooit had kunnen voorstellen, is dat ik bijna twee jaar later van het kantoor waarbij ik toen solliciteerde de opdracht zou krijgen om vanuit Curaçao op verkenningsreis te gaan naar Iran. Toch ben ik vorige week namens van VanEps Kunneman VanDoorne naar Iran afgereisd. Mijn opdracht? Ontdekken in hoeverre er in Iran behoefte is om te investeren in het Koninkrijk der Nederlanden en andersom, en of ons kantoor daarbij de nodige juridische begeleiding zou kunnen bieden. Ik trok tijdens deze reis op met Laurent Marlière en Maxime Vande Weyer van IsFin (een internationaal netwerk van dienstverleners op het gebied van Islamic Finance) en mevrouw Narges Jannessari van het Iraanse advocatenkantoor Arya Law Group (onze lokale IsFin-partner).

Tijdens de driedaagse reis heb ik onder andere een grote Iraanse staatsbank bezocht en gesprekken gevoerd met verschillende Iraanse advocaten, overheidsfunctionarissen en een internationaal opererende ondernemer. Het werd me al gauw duidelijk dat, nu de sancties tegen Iran zijn opgeheven, Europese partijen graag in Iran investeren en dat de Iraanse overheid daar ook voor openstaat. Er hebben al diverse Nederlandse handelsmissies naar Iran plaatsgevonden en meerdere Nederlandse partijen betraden de Iraanse markt. Zo vertelde een Iraanse advocaat me over een joint venture tussen een Nederlandse bierbrouwer en een lokale partij, om alcoholvrij bier te brouwen in de Islamitische republiek, waar alcohol streng verboden is. De directeur van het ontwikkelingsbedrijf van een belangrijke haven en freezone gaf aan op zoek te zijn naar buitenlandse investeerders voor de uitbreiding van de haven en het opzetten van een vliegtuigmaatschappij. Bij de ontwikkeling van die haven is overigens nu al een Nederlandse ontwikkelaar betrokken. Wel zijn de Europese banken nog terughoudend, wat mogelijk te maken heeft met de vrees voor sancties uit de VS.

Ik maakte tijdens de gesprekken van de gelegenheid gebruik om het Caribische deel van het Koninkrijk te promoten en vertelde over de voordelige mogelijkheden om hier te investeren, waar met name Curaçao om bekendstaat. De meesten wisten logischerwijs niet eens van het bestaan van dit deel van het Koninkrijk af. Toen ik op de derde en laatste dag in de taxi zat keek ik terug op een succesvolle reis. Wel vreesde ik even dat ik mijn vlucht niet zou halen, doordat onze taxichauffeur eindeloos rondjes bleef rijden. De arme man had duidelijk moeite om de weg te vinden en leek zwaar beschonken. En dat nota bene tijdens de Ramadan. Vreemde vogels heb je overal. Ik ben blij dat ik als ‘Flying Lawyer’ werkzaam ben bij een internationaal georiënteerd advocatenkantoor in de Cariben. Dan kan ik al die vreemde vogels zien!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven