Duostage bij Van der Feltz advocaten

Delen:

Deze week een student-stagiair-duo van de week! Pim van Os en Heleen van Terwisga liepen stage bij Van der Feltz advocaten. Tussen hun werkzaamheden door hebben zij de tijd gevonden om elkaar kort te interviewen over hun ervaringen bij Van der Feltz advocaten.

Heleen van Terwisga en Pim van Os liepen in de periode januari tot en met februari 2020 samen stage bij Van der Feltz advocaten in Den Haag. Een periode waarin zij de theoretische maar vooral ook de praktische wereld van de advocatuur hebben ervaren.

Wij zijn wij?
Heleen van Terwisga (25) studeerde eind november 2019 af in het Staats-en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Pim van Os (24) studeert Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht en verwacht eind studiejaar 2020 zijn bachelor af te ronden.

Heleen: “Waarom heb je specifiek voor dit kantoor gekozen?
Pim: “Medio 2019 volgde ik het keuzevak Omgevingsrecht aan de Universiteit Utrecht, waar ik momenteel ook studeer. Tijdens de cursus werd in een van deze weken een hoorcollege gegeven door Daan Korsse, advocaat bij Van der Feltz. Na een kort promotiepraatje over een kantoorbezoek en stagemogelijkheid bij het kantoor, ben ik gaan mailen of het mogelijk was om stage te lopen en dat bleek zo te zijn. Mijn keuze viel op dit kantoor omdat dit een nichekantoor is, waar ten opzichte van kantoren in Utrecht veel met bestuursrecht wordt gedaan.”

Pim: “Waar was je vooral benieuwd naar voordat je met de stage begon? En kwam dit overeen met jouw verwachtingen?”
Heleen: “Ik was vooral erg benieuwd hoe ik het zou vinden om vanuit een cliëntpositie naar zaken te kijken. Mijn verwachting was dat ik het lastig zou kunnen vinden als je ziet dat de wederpartij ook een sterke positie heeft. Toch vond ik het juist heel leuk om mee te helpen in het zoeken naar mogelijkheden om de positie van een cliënt zo sterk mogelijk te maken. Zo vond ik het erg leuk en uitdagend om een praktische vergunningaanvraag te schrijven en hierop later feedback te krijgen en te zien hoe het ‘eindproduct’ eruit zag. Ook het schrijven van meer theoretische stukken zoals een annotatie vond ik zeer nuttig. Zeker na mijn afgeronde master, waar ik al veel heb moeten schrijven, vond ik het heel leerzaam om binnen de sfeer van een kantoor, in de praktijkwereld, bezig te zijn met juridisch schrijven.”

Heleen: “Hoe verliep de sollicitatieprocedure bij jou?”
Pim: “Nadat ik mijn cv, cijferlijst en motivatiebrief had opgestuurd, werd ik kort daarna uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek was een leidend onderwerp waarom ik nu specifiek voor dit kantoor had gekozen. Verder was het een gemoedelijk gesprek.”

Heleen: “Zijn er dingen die je achteraf anders zou aanpakken?”
Pim: “Vooral in het begin van mijn stage had ik moeite met het feit dat je je tijd mocht nemen voor een opdracht. Sommige opdrachten vergen nu eenmaal meer tijd en ik vond het moeilijk, zeker in mijn beginperiode, een inschatting te maken van hoelang ik ergens mee bezig zou te zijn. De ene juridische kwestie is de andere niet, en dat eist soms een andere en daarmee wellicht langere aanpak.”

Allebei vonden wij het erg leuk om deze stageperiode samen te doen.
Heleen: “Het was fijn om af en toe tegen iemand te kunnen zeggen dat je iets lastig vindt en dan samen te kunnen sparren. En natuurlijk was dit ook heel gezellig als we samen naar een activiteit mee mochten, zoals naar de jaarlijkse bijeenkomst van de Vereniging voor Onteigeningsrecht in Beesd.”

Pim: “Net als Heleen vond ik het ook fijn om elkaar zo af en toe te informeren over je opdrachten, knelpunten en ervaringen. Je voelt je minder alleen, gegeven het feit dat je samen zo’n traject doormaakt.”

En natuurlijk hebben wij nog wel tips voor toekomstige stagiairs
Heleen: “De belangrijkste tip die ik toekomstige stagiairs mee wil geven is vooral dat ze moeten genieten van de periode: je kan echt een goed kijkje in de keuken krijgen van een kantoor en hier kan je zelf aan bijdragen door veel te vragen om opdrachten en of je mee mag gaan naar bijeenkomsten en zittingen!”

Pim: “Mijn belangrijkste tip is: schroom niet om vragen te stellen. De medewerkers op kantoor weten dat je hier bent om te leren en zijn zich er ook van bewust dat je niet alles in één keer weet.”

 

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven