Een betoog voor het betogen

Delen:

Overtuigend kunnen spreken, dat is toch wel een essentiële eigenschap voor een succesvol jurist. Maar niet alleen in dit vakgebied komt deze vaardigheid van pas, het is in vele andere vakgebieden ook van groot belang dat een persoon overtuigend, boeiend en meeslepend een betoog kan geven. Of voor de meer bescheiden mensen onder ons: een standpunt kunnen overbrengen.

Dit is een vaardigheid die naar mijn mening nog te veel op de achtergrond ligt in het onderwijs. Op de middelbare school kreeg ik de mogelijkheid met mijn school deel te nemen aan ‘Op weg naar het Lagerhuis’, de grootste jaarlijkse debatcompetitie van Nederland waar ruim 2500 scholieren aan meedoen. Dit was echter een extra activiteit waar je als doorsnee vierde- of vijfde-klasser toch niet zo op zit te wachten met al je andere vakken en schoolexamenperiodes.

Hoe dan ook was dit een super leerzame ervaring die ik niet had willen missen. Nu studeer ik aan de Universiteit van Amsterdam, waar de vaardigheid van het debatteren en/of overtuigend spreken ook niet per se op de voorgrond ligt, maar die wel via diverse wegen kan worden verkregen. Allereerst is er het vak Retorica, dat verplicht is voor de studenten die het Honourstraject volgen. Daarbij is er sinds een paar jaar het Pleitgenootschap, een schitterend initiatief om studenten hun pleitvaardigheden te laten oefenen en verbeteren. Flink reclamepraatje natuurlijk, want ik zit zelf in de organisatie van dit pleitgenootschap. Toch vind ik het serieus wel prettig dat deze mogelijkheden er zijn. Wanneer je voor een groep mensen moet praten, sta je hierna toch wat sterker in je schoenen.

Stel je voor: je bent zeker drie – misschien wel vijf of zes, I don’t judge– jaar bezig met je studie, bent ongelooflijk kundig geworden in alle vakken die je hebt moeten leren, en opeens sta je met je mond vol tanden wanneer je jouw punt moet gaan verdedigen in de praktijk. Nu zeg ik niet dat ik dit meteen perfect zou doen, maar ik ben wel erg blij dat de mogelijkheid er op de UvA is om je er in te bekwamen.

Dus wat ik jullie wil meegeven: maak er gebruik van! En wat ik vind: breng dit onderwerp meer op de voorgrond in het reguliere curriculum!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven