‘Een goede balans tussen luchtig en serieus’

Mr. brengt al vijftien jaar interviews, actuele reportages, achtergrondartikelen, columns en rubrieken die met de rechtspraktijk te maken hebben. Voor, door en over juristen, dat is zo’n beetje het motto waaronder de inhoud van Mr. te vatten valt. Hoe bevalt dat de doelgroep? In het jubileumnummer laat een aantal meesters zich uit over Mr. “De juristerij is inmiddels zo krankzinnig verkaveld dat Mr. bijna het enige medium is waar ‘de jurist’ zichzelf nog kan tegenkomen.”
‘Een goede balans tussen luchtig en serieus’
Foto: Depositphotos

Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak

Henk NavesZou u op de cover van Mr. willen staan? Welke boodschap zou u dan willen meegeven aan de lezers van Mr.?
“Ik ben ijdel genoeg om op de cover te willen staan, maar niet zonder een
onderliggend, goed verhaal over de Rechtspraak.”

Mag het blad luchtiger of juist serieuzer?
“Ik beschouw Mr. als een ‘glossy’. Belangrijk is dat het toegankelijk/leesbaar is voor de geadresseerde. Voor mij is de balans tussen luchtigheid en het inhoudelijke verhaal in orde.”

Welke rubrieken leest u graag? En welke mag eruit?
“Ik ben vooral gericht op de human-interest-onderdelen (wie waren er deze keer op receptie zus en zo aanwezig?). Het Nachtkastje sla ik standaard over.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de Rechtspraak?
“Die wil, vooral via mr-online, de laatste tijd nog wel eens rellerig zijn. Dat spreekt mij minder aan.”

Hoe vaak bekijkt u mr-online?
“De mr-online-bijdragen volg ik bijna dagelijks via Twitter.”

Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij bureau Brandeis

Christiaan_AlberdingkThijm_U stond op de cover van Mr. Hoe heeft u dat ervaren, en wat voor reacties kreeg u op het interview?
“Ik vond het vrij intimiderend om mijn kop zo op de cover te zien staan. Mr. ligt ook nog eens vaak uitgestald bij recepties van advocatenkantoren, dus ik kwam mezelf regelmatig tegen in displays. Op de Universiteit van Amsterdam, waar ik les geef, lagen ook stapels. Mijn studenten noemden me een ‘covergirl’. De reacties op de inhoud van het stuk waren heel positief.”

Mag het blad luchtiger of juist serieuzer?
“Ik ben medewerker geweest van het NJB en heb toen vaak gepleit voor meer luchtigheid en meer persoonlijke profielen. Uit lezersonderzoek zou echter blijken dat daar geen belangstelling voor is. Ik denk dat het succes van Mr. het tegendeel bewijst. Bovendien kun je inhoud en luchtigheid ook goed combineren. In de interviews gaat Mr. echt de diepte in.”

Welke rubrieken leest u graag?
“De leukste rubriek vind ik ‘Ik en mijn cliënt’. Daaruit blijkt waar het om gaat in de advocatuur: je cliënten dienen. De relatie met je cliënt gaat vaak jaren terug. Zonder dat je het doorhebt, ontstaat er vaak een hechte vriendschap. Ik kan een bedrijfsjurist die is vertrokken bij een cliënt ook echt missen. Als schrijver lees ik de boekenrubriek natuurlijk ook graag.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de advocatuur?
“Er kan wat mij betreft niet genoeg berichtgeving over de advocatuur zijn. Het liefst smeuïge verhalen over advocaten die tuchtrechtelijk de fout in zijn gegaan. Ik las laatst iets over een advocaat die zijn cliënt had voorgelogen over het aanhangig zijn van een procedure. Hij deed net of er een rechtszaak was en nam zijn cliënt mee naar de zitting. Hoe is het mogelijk, denk je dan.”

Hoe vaak bekijkt u mr-online?
“Ik word met name naar mr-online gelokt via sociale media. Een post op Twitter of LinkedIn brengt me op de website. Ik vind de kwaliteit van de artikelen hoog. Knap hoe de frequentie ook wordt volgehouden. Een groot compliment voor de hele redactie.”

Saskia Laseur, notaris en bestuursvoorzitter bij Van Doorne

Saskia Laseur_Zou u op de cover willen staan? En welke boodschap zou u dan meegeven aan de lezers van Mr.?
“Hoewel ik als managing partner en bestuurder een van de gezichten van kantoor ben, werken we bij Van Doorne samen over de gehele breedte. Ik zou daarom pleiten voor een foto van het hele managementteam of het dagelijks bestuur. Ik zou aan de lezers de boodschap willen meegeven dat advocaat een beroep is met een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is een ambacht en een roeping, dat is wat het vak zo mooi maakt. Dat geldt trouwens ook voor notarissen en fiscalisten.”

Mag het blad luchtiger of juist serieuzer?
“Het blad sluit aan bij het gevoel dat ik krijg bij ons kantoor: authenticiteit, hoogwaardige kwaliteit, ambachtelijkheid, in combinatie met vriendelijkheid en nuchterheid. Maar ook: altijd streven naar die extra meerwaarde voor de cliënt (lezer) en hogere kwaliteit van de dienstverlening.”

Welke rubrieken leest u graag?
“Het is een mooie mix van rubrieken: de lezer blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij de concullega’s en in de sector, terwijl het menselijke aspect met een boeken- en evenementenrubriek het geheel in balans brengt.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de advocatuur en het notariaat?
“Als notaris vind ik uiteraard dat er altijd meer aandacht moet zijn voor het notariaat dan nu het geval is. Bij de berichtgeving is het soms even goed kijken of het gaat om ‘hard nieuws’ of om nieuws van zakelijke partners. Dat onderscheid mag duidelijker.”

Hoe vaak bekijkt u mr-online?
“Ik blijf voornamelijk op de hoogte via de nieuwsbrief.”

Arnold Brakel, head of legal ING bank en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Bedrijfsjuristen

Arnold BrakelWat vindt u van Mr.?
“Wat mij betreft is Mr. een prima blad, met de juiste mix van luchtig en serieus, dat ik elke maand wel zou willen krijgen.”

Welke rubriek leest u graag?
“Ik vind de brede opzet van het magazine aantrekkelijk. Vanuit verschillende invalshoeken krijg je een beeld van juristen, hun vak en uitdagingen. Maar ook van de mens achter de jurist. De balans tussen actualiteit en achtergrond is ook mooi.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over bedrijfsjuristen?
“De artikelen over bedrijfsjuristen vind ik erg interessant. Het is ook leuk dat regelmatig leden van het NGB in het magazine aan het woord komen en dat Mr. ons weet te vinden.”

Ruth de Bock, advocaat-generaal bij de Hoge Raad

Ruth de Bock_U stond op de cover van Mr. Hoe heeft u dat ervaren, en wat voor reacties kreeg u op het interview?
“Op de coverfoto kijk ik best wel een beetje streng, en dat is – althans beroepsmatig – ook wel kenmerkend voor mij. Enkele advocaten vielen over mijn kritiek in het interview dat advocaten niet altijd bijdragen aan een spoedige oplossing van conflicten. Maar van anderen – rechters én advocaten – kreeg ik terug dat die kritiek juist heel herkenbaar was. Het komt op mij nogal wereldvreemd over om te stellen dat advocaten nooit bijdragen aan een escalatie van een conflict. Maar misschien doen die advocaten dat onbewust of per ongeluk.”

Mag het blad luchtiger of juist serieuzer?
“Ik vind het een mooie mix: serieuze onderwerpen op een luchtige manier gebracht.”

Welke rubrieken leest u graag? En welke mag eruit?
“Mr. van de week, het interview en Het Nachtkastje zijn voor mij favoriet. Personalia sla ik over, dat is meer iets voor advocaten en recruiters. Tenzij de rubriek zou worden aangevuld met nieuwe rechters en officieren, dan ga ik het wel lezen.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de Rechtspraak?
“Soms hangt het er een beetje bij, maar er zijn ook sterke scoops geweest. Van mij mag er meer over rechtspraak worden geschreven. Niet zozeer over de inhoud van rechterlijke uitspraken, maar over het reilen en zeilen van de Rechtspraak, en dan vooral graag vanuit het perspectief van advocaten en andere ‘gebruikers’.”

Hoe vaak bekijkt u mr-online?
“Niet erg vaak vrees ik, er is altijd zoveel te lezen, online en offline.”

Wilbert van de Donk, voorzitter Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders

Wilbert van de DonkZou u op de cover van Mr. willen staan?
“Nou, dat is te veel eer, in elk geval voor mij persoonlijk. De voorzitter van de KBvG in diens functie zou die aandacht wel verdienen (mijn termijn eindigt 1 november 2020, wellicht is het iets voor mijn opvolger). Mijn boodschap zou dan zijn dat de gerechtsdeurwaarder een essentiële rol vervult in het rechtsverkeer. De politieke en maatschappelijke aandacht ligt helaas vooral op de schuldenproblematiek, maar de rol van de gerechtsdeurwaarder is veel breder. De foto van mij zou moeten uitstralen dat de gerechtsdeurwaarder als onafhankelijk ambtenaar vooral het evenwicht bewaakt tussen de belangen van schuldeiser en schuldenaar.”

Wat vindt u van Mr.?
“Er is veel aandacht voor het wel en wee van de advocatuur. In dat opzicht mag het blad wel iets serieuzer. De verschijningsfrequentie is oké, vooral in combinatie met mr-online.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de gerechtsdeurwaarderij?
“Groot respect voor het hoor en wederhoor. Ik heb niet vaak artikelen gezien waar Mr. me niet op voorhand om een mening vroeg. Behalve dan de artikelen over deurwaardersbelangen.nu. Die – maar dat is wellicht persoonlijk – worden ten onrechte vergeleken met de KBvG.”

Hoe vaak kijkt u op mr-online.nl?
“Wekelijks. Vooral om de actualiteit.”

Is er nog iets anders dat u graag kwijt wilt over Mr.?
“Niets, behalve dan dat ik de professionaliteit zeer waardeer.”

Folkert Jensma, juridisch commentator NRC

Zou u op de cover van Mr. willen staan?
“Ik hoef niet zo nodig – als ik toch zou instemmen moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn. Ik begin me inmiddels ook al te ergeren aan de foto van mezelf die bij m’n eigen rubriek in NRC staat – daar heb je die man weer, met die ‘ik zal het wel even uitleggen’-houding. Als journalist ontkom je niet aan de observatie dat al die covers wel tamelijk voorspelbaar worden – ook gezien het beeld van het archetype jurist dat oprijst. Op zichzelf een ijzeren formule, maar geen lezer kan het januarinummer van het julinummer onderscheiden.”

Wat vindt u van Mr.?
“Ik vind het prima zo. Door toon en vormgeving is het toegankelijk – het ziet er goed uit. Het geeft letterlijk een beeld van de branche, die er nogal welstandig uitziet. En je vindt er precies genoeg inhoudelijke informatie in om geïnteresseerd te blijven. Het is bovendien duidelijk journalistiek samengesteld, dus ik ben er wel blij mee. De juristerij is inmiddels zo krankzinnig verkaveld dat Mr. bijna het enige medium is waar ‘de jurist’ zichzelf nog kan tegenkomen. Dat lijkt me ook de uitdaging van het blad.”

Welke rubriek leest u graag?
“Vooral Nieuws (digitaal), Snelrecht, de Mr. van de week en het grote interview. Om de rubriek waarin advocaten en andere juristen nieuwe auto’s testten moest ik altijd erg lachen (de rubriek ‘Rijden met’ bestaat niet meer, red.).

Hoe vaak bekijkt u mr-online?
“Mijn verkeer naar websites wordt vrijwel geheel bepaald door Twitter of LinkedIn. Als dáár iets uit Mr. staat dat interessant is, kom ik ernaar toe.”

Nog iets aan toe te voegen?
“Door de vorm van een glossy en het coverbeleid heeft het tijdschrift een sterk zakelijke, commerciële uitstraling. Dit is een blad dat in de wachtruimte van een groter advocatenkantoor op de glazen tafel ligt. De uitstraling is relatief tijdloos en duur. Dat is ook te zien aan de advertenties. Het is ook enigszins het imago van het beroep van advocaat. Maar dat is natuurlijk maar de helft (of minder) van de werkelijkheid. Wetenschap, politiek, sociale rechtshulp – daar is meer te halen voor Mr. zonder dat het z’n specifieke doelgroepuitstraling hoeft op te geven. Dus doe eens wild en stap eens meer uit de vrije sector…”

Takvor Avedissian, president van de Centrale Raad van Beroep

Takvor Avedissian_Zou u op de cover willen staan? Welke boodschap zou u willen meegeven aan de lezers van Mr.?
“Allereerst van harte gefeliciteerd met dit derde lustrum! Vijftien jaar, de tijd is werkelijk voorbijgevlogen. Zelf op de cover van Mr. staan? Ik zou het niet per se opzoeken, maar ik zou het ook niet uit de weg gaan, aangezien het een doel dient. De cover van het blad Mr. is een goede blikvanger voor het verhaal dat je wilt vertellen. Dat zou in mijn geval een verhaal zijn over ontwikkelingen in en uitdagingen voor de Rechtspraak in het algemeen en de Centrale Raad van Beroep in het bijzonder en het belang daarvan voor rechtzoekenden, professionals en de samenleving.”

Mag het blad luchtiger of juist serieuzer?
“Mijn gezin kent drie juristen. Wij lezen alle drie het blad Mr. en ook mr-online. Dat zegt al wat. Het blad is vlot geschreven en daarmee makkelijk toegankelijk en goed leesbaar voor zowel startende als ervaren juristen, werkzaam in de rechtspraktijk in al zijn diversiteit. Ik vind het blad luchtig genoeg; het zou zeker niet nog luchtiger moeten worden. Het blad zou juist wellicht iets serieuzer mogen worden en soms iets meer diepgang verdienen. Zo serieus en diepgravend als bijvoorbeeld het Nederlands Juristenblad is, hoeft natuurlijk ook weer niet. Daar hebben we immers het NJB al voor.”

Welke rubrieken leest u graag?
“Ik vlieg in het algemeen langs álle rubrieken. Ik sta wat langer stil bij het redactioneel, het nieuws, de Meesters van de week, Snelrecht, het interview, het Arrest van de maand en de boekenrubriek ‘Het Nachtkastje van’.”

Wat vindt u van de berichtgeving van Mr. over de Rechtspraak?
“Het valt op dat Mr. in de regel aan alle togaberoepen, inclusief de zittende magistratuur, aandacht besteedt. Dat is mooi en terecht. Ik vind de berichtgeving over de rechtspraak in het algemeen goed, actueel en nieuwswaardig.”

Hoe vaak bekijkt u mr-online? Wat zijn de sterke en zwakke punten?
“Ik scan mr-online vaak even. Sterk punt is dat de berichten actueel, kort en overzichtelijk zijn. Een zwak punt is wellicht dat sommige berichten iets te summier en te oppervlakkig zijn. Maar ja, you can’t have it all!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven