Een lamp en een donkere kamer: de parlementaire ondervraging

Delen:

Eerder schreef collega Boogaard hier over ‘Stiekemgate’: het wat onnozele lek uit de commissie-stiekem naar de NRC. Een parlementaire commissie onder voorzitterschap van CU-Kamerlid Schouten moest uitmaken waar het lek zat en, o hoe sappig!, aanwijzen of en wie er vervolgd moest gaan worden. Dat beloofde een spannende politieke thriller. Popcorn erbij, Politiek24 aan! Het ging allemaal niet door. De commissie meldde met een onmogelijke opdracht op pad te zijn gestuurd. Schuldigen waren niet aan te wijzen. Geen gronden voor vervolging tegen een of meer Kamerleden dus. Brandje geblust.

Wat blijft is de onvrede over de mogelijkheden van de Kamer om onderzoek naar deze en andere misstanden te doen. Het wettelijk stelsel geeft de Kamer, via de Wet op de parlementaire enquête (Wpe), bevoegdheden die publieke waarheidsvinding faciliteren, niet opsporing. Horen onder ede is bijvoorbeeld zinloos omdat alles wat dan wordt verklaard in een latere strafzaak niet kan worden gebruikt.

Omgekeerd is het veel Kamerleden ook al langer een doorn in het oog dat men voor elke misstand naar de Wpe moet grijpen. Wie gaf er bij Justitie nou opdracht om de zoektocht naar de bonnetjes van Teeven te staken? En hoe lukt het voorheen bijna failliete bankiers, gelet op hun salarisstrookjes, om te slapen? Tekst en uitleg eisen in de Kamer is lastig als de verantwoordelijken niet verplicht zijn om te komen. En een parlementaire enquête is duur en o zo tijdrovend.

Een evaluatiecommissie onder leiding van SP-Kamerlid Van Raak adviseerde de Tweede Kamer daarom onlangs de Wpe wat flexibeler uit te leggen. Dat moet een zogenaamd ‘parlementair ondervragingsrecht’ (of ‘flits-enquête’) mogelijk maken.

Misschien dat dit spectaculaire ‘hearings’ ‘the American Way’ gaat opleveren. Maar vraagtekens zijn er ook: hoe zit het met de ministeriële verantwoordelijkheid als Kamercommissies relatief gemakkelijk ambtenaren naar de Kamer kunnen roepen om hen onder ede te gaan ondervragen? Bovendien: dat parlementaire enquêtes tijdrovend zijn heeft een reden, namelijk zorgvuldigheid. Of dat in de toekomst ook bij de flits-enquête het geval is, dat staat te bezien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven