Voordat je überhaupt iets op papier zet, is het slim om wat achtergrondinformatie te verzamelen over de organisatie waarbij je solliciteert.
Doe je research
Bekijk de website, meest recente nieuwsberichten waarin de organisatie of branche genoemd wordt, en de social media kanalen van het bedrijf. Probeer te achterhalen wat de organisatiedoelen zijn en met behulp van welke strategie ze dit willen bereiken. Door de gevonden informatie in je brief te verwerken, laat je zien dat je goed op de hoogte bent en interesse hebt in de organisatie.
Een sterke start
‘Ik zag uw vacature op Monsterboard en was direct geïnteresseerd.’ Standaard openingszinnen als deze zullen de aandacht van de recruiter of hiring manager niet weten te trekken. Bij een snelle scan zal de beoordelaar in ieder geval de eerste paar zinnen van je motivatiebrief lezen. Val daarom meteen met de deur in huis.
In de eerste paar zinnen van je brief wil je je meteen onderscheiden van andere sollicitanten. Laat zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor de baan. Een originele manier om dit te doen, is door de brief te starten met een anekdote: een kort, persoonlijk verhaaltje waarin je een specifieke ervaring aanhaalt om duidelijk te maken wat de aanleiding is voor jouw sollicitatie.
Solliciteer je op een functie als accountant, begin je brief dan bijvoorbeeld met: ‘Als sinds mijn kindertijd ben ik gek op getallen. Dit begon op mijn zevende, toen ik voor het eerst rekenles kreeg op school. Waar de andere kinderen klaagden over het aantal sommen, vroeg ik om extra opdrachten. Toen ik eenmaal ging studeren, was de keuze voor een opleiding in accountancy dan ook snel gemaakt.’
What’s in it for them?
Nu je de aandacht van de lezer hebt getrokken met je anekdote, is het tijd om je beweringen kracht bij te zetten. De volgende alinea moet de beoordelaar ervan overtuigen dat jij de perfecte persoon bent om de functie te vervullen.
Vertel over je opleidingen, hard skills en ervaringen, en licht toe hoe je deze kunt inzetten om iets voor de organisatie te betekenen. Beantwoord vragen als: Waarom pas jij goed binnen de organisatie? Hoe kun je jouw ervaring inzetten om de functie te vervullen? En welke toegevoegde waarde kun jij bieden aan de organisatie? Let op dat je altijd de koppeling maakt naar het bedrijf en de functie waarop je solliciteert.
Benadruk je persoonlijkheid
De volgende stap, is om de beoordelaar een indruk te geven van jouw persoonlijkheid. De organisatie is waarschijnlijk op zoek naar iemand met bepaalde karaktereigenschappen. Laat zien dat jouw persoonlijkheid past bij de functie, door te verwijzen naar de eigenschappen die genoemd worden in de functieomschrijving. Onderbouw de eigenschappen met een concreet voorbeeld. Wordt er in de vacature gevraagd om een proactief persoon, zeg dan niet alleen dat je een proactieve houding hebt, maar lever hier ook ‘bewijs’ van. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb een proactieve instelling, zo bedacht en implementeerde ik bij mijn vorige werkgever een nieuwe manier van werken, waardoor de administratieve werkzaamheden minder tijd in beslag namen.’
Laatste controle
Als je de brief netjes hebt afgesloten met een beleefde groet, vergeet dan niet om de tekst nog eens rustig door te lopen. Niets maakt een slechtere indruk dan een motivatiebrief vol taalfouten. Lees je motivatiebrief hardop voor ter controle. Zo merk je het meteen als je zinnen niet lekker lopen, en ontdek je taalfouten die de spellingcontrole op je computer niet heeft opmerkt. Als je alle fouten eruit hebt gehaald, sla de brief dan op als PDF. Zo voorkom je dat jouw prachtig vormgegeven Word document er op de computer van de recruiter uitziet als een warboel.
Bekijk ook deze sollicitatiegids van recruitmentorganisatie Robert Walters/Walters People om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.