Een uitwisseling in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten. Het land van de vrijheid. Het is het land waarin ik mij de komende vijf maanden mag begeven als internationale rechtenstudent. Als uitwisselingsstudent aan de University of Texas at Austin heb ik de kans om te proeven van het Amerikaans recht. Ik neem je mee in mijn eerste bevindingen!

Delen:

beeld: Depositphotos

Het is eind januari 2021 als ik van de VU een mail krijg dat ik ben geselecteerd als uitwisselingsstudent voor aan de University of Texas at Austin. Licht teleurgesteld ben ik dan, omdat mijn eerste keuze eigenlijk de Singapore Management University is. Desalniettemin reserveer ik mijn plek als uitwisselingsstudent aan UT Austin. Ik heb dan nog geen idee wat mij te wachten staat. Het voorproces van de uitwisseling is enorm uitdagend. Enorm uitdagend omdat het een lange tijd onduidelijk is of de uitwisseling naar de VS daadwerkelijk door kan gaan in verband met de pandemie. Daar komt ook nog bij dat de VS in de eerste helft van 2021 heel weinig visums uitvaardigt. Maar al gauw worden mijn gebeden verhoord en laat de VU in juni weten dat uitwisselingen naar de VS door mogen gaan. Op het laatste moment, twee weken voor mijn geplande vertrek, weet ik een studentenvisum te bemachtigen. Vliegensvlug regel ik alle andere zaken, zoals mijn appartement en vlucht. Midden augustus is het dan tijd om te gaan. Let’s go!

Nieuwe ervaringen

Na een lange reis – van ruim 16 uur – landt Delta Airlines op het vliegveld van Austin. Het besef dat ik aan de andere kant van de oceaan ben, heb ik dan nog niet echt. Pas wanneer ik in de Uber zit en de straten van Texas levensecht mag meemaken, besef ik dat ik in Amerika ben. De eerste paar dagen zijn surrealistisch. Het ideedat Austin, Texas mijn thuis is voor de komende vijf maanden wil nog niet echt inzinken. Ik ontmoet langzamerhand andere (uitwisselings)studenten, huisgenoten en leraren. Al gauw maak ik kennis met het Amerikaanse common law systeem.

Amerikaans recht vs. Nederlands recht

Als ik alle verschillen zou moeten opnoemen tussen Amerikaans en Nederlands recht en de studies hiervan, dan zou ik enkele pagina’s vol kunnen schrijven. Ik denk dat het grootste verschil tussen de twee systemen is dat de VS een common law systeem heeft. Jurisprudentie en/of case law heeft een veel hogere waarde dan in een civil law systeem, zoals die van Nederland. Uiteraard heeft de VS ook wetboeken, maar de echte wet vindt men meer in de jurisprudentie.

Daarnaast merk ik op dat Amerikaanse rechtenstudenten veel meer gemotiveerd zijn dan Nederlandse rechtenstudenten. Je bent als het ware bijna verplicht om te participeren in de les en de docenten (die allemaal aangesproken willen worden met ‘professor’) verwachten dat je alle voorgeschreven stof al drie keer gelezen hebt en al kan dromen.

Het laatste verschil dat ik wil noemen is de campus. De campus van UT is ongelooflijk groot. De hele campus is 437 acres groot. Dat zijn een heleboel vierkante meters, bijna 245 voetbalvelden! De campus van UT Austin is eigenlijk dus een klein dorpje waar dagelijks ruim 60.000 studenten colleges volgen.

Deze verschillen zijn nog maar een fractie van de talloze verschillen die ik inmiddels heb opgemerkt. Mijn doel hier is om als een met kennis en nieuwe ervaringen verrijkte jurist in spe terug te keren. In december, wanneer ik terugkeer naar Amsterdam, zal ik een nieuwe blog schrijven met een nóg uitgebreidere analyse over mijn uitwisselingsreis naar de VS; als ik dan nog Nederlands spreek uiteraard!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven