Eerste Blenheim scriptieprijs voor vennootschapsrecht uitgereikt

Delen:

Op donderdag 6 september 2018 is de eerste Blenheim scriptieprijs voor vennootschapsrecht uitgereikt. De prijs is gewonnen door mr. M.J.S. (Mieke) Lavreysen, met haar masterscriptie Grensoverschrijdende omzettingen in de praktijk.

Het Amsterdamse advocatenkantoor Blenheim heeft de scriptieprijs voor vennootschapsrecht begin 2018 in het leven geroepen, met als doel het schrijven van kwalitatief hoogwaardige scripties op het gebied van vennootschapsrecht te bevorderen. Dat betrof masterscripties die zijn ingeleverd tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 aan een Nederlandse universiteit.

Uiteindelijk zijn vijf scripties op de shortlist beland. ‘Allemaal uitstekende scripties’, zegt advocaat/partner Arjen Paardekooper namens de jury. ‘Het niveau was hoog, maar de verschillen tussen de scripties ook. De een was meer theoretisch, de ander meer praktisch. De een was meer beschrijvend, een ander had meer eigen inbreng van de student.’

Uiteindelijk koos de jury voor de scriptie die Mieke Lavreysen schreef aan de Radboud Universiteit Nijmegen: Grensoverschrijdende omzettingen in de praktijk. Fiscaalrechtelijke en ondernemingsrechtelijke aspecten van outbound grensoverschrijdende omzettingen van kapitaalvennootschappen. Daarvoor kreeg ze op haar universiteit bij haar afstuderen het cijfer 9.
Naast literatuur- en jurisprudentieonderzoek enquêteerde Lavreysen notarissen en belastingadviseurs die betrokken zijn geweest bij grensoverschrijdende omzettingen, die in Nederland (nog) niet wettelijk zijn geregeld.

De jury heeft bewondering voor de diepgang van de scriptie, voor het feit dat de winnaar ook buiten de grenzen van het vennootschapsrecht heeft durven kijken – omzettingen hebben bijna altijd fiscale aspecten – en dat ze met goed onderbouwde aanbevelingen is gekomen voor de Europese en nationale wetgever. Die gaan onder andere over het pre-omzettingscertificaat, vrijstelling voor kleine vennootschappen, de fiscale antimisbruikbepaling en zekerheidsrechten op aandelen.

Mieke Lavreysen mocht op 6 september een cheque ter waarde van € 500,- in ontvangst nemen. Daarnaast wordt haar scriptie in boekvorm uitgebracht en kan ze een stage lopen bij Blenheim.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven