Enschedese advocaat zwaargewond na beschieting

Delen:

Foto: Depositphotos

De 43-jarige advocaat Philippe Schol uit Enschede (Schol & Gorter Advocaten) is woensdag zwaargewond geraakt na een schietincident in de Duitse stad Gronau, net over de grens bij Enschede. De Orde van advocaten in Overijssel denkt dat de advocaat misschien is neergeschoten vanwege zijn werk als curator.

Volgens de Duitse politie is hij woensdagochtend op straat tijdens het hond uitlaten vanuit een rijdende auto beschoten en door tenminste één kogel in zijn been geraakt. De advocaat is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn gesteldheid is inmiddels licht verbeterd, meldt NU.nl donderdag. Volgens het Duitse OM heeft Schol donderdag voor het eerst kort met de politie gesproken.

De vermoedelijke dader zou zijn gevlucht in een witte auto met een Nederlands kenteken. In de auto zaten meerdere mensen. De Duitse politie gaat uit van een gerichte actie. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Ernstig bedreigd

Schol is onder meer gespecialiseerd in faillissementszaken. Volgens de krant Tubantia trad hij veel op als curator in faillissementen en werd hij volgens betrouwbare bronnen al langere tijd ernstig bedreigd. Daarom kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging. Cliënten die recent met de advocaat te maken hadden vonden dat hij een “opgejaagde en nerveuze indruk” op hen maakten, zo meldt de krant De Gelderlander.

Zowel de Nederlandse als Duitse politie is bij het onderzoek betrokken. De politie in Nederland onderzoekt of er een verband is tussen het schietincident in Gronau en een incident bij de sportschool Olympic Gym in Losser. Schol was als curator betrokken bij de afwikkeling van het faillissement van de sportschool. Begin oktober werd Olympic Gym nog beschoten. Of de zaken met elkaar te maken hebben, wordt onderzocht.

Onthutsend

“Schokkend nieuws, bedroevend en onthutsend”, zei algemeen deken Johan Rijlaarsdam voorafgaand aan het jaarlijkse Gerbrandydebat van de Nederlandse Orde van Advocaten op 6 november in Den Haag. Voor de tweede keer in zeven weken dat een advocaat het slachtoffer wordt van een moordaanslag. We kunnen nu nog niet beoordelen of de beveiliging tekortschoot. Ik heb contact gehad met minister Grapperhaus, om te kijken of extra maatregelen nodig zijn. Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Eerdere liquidatie

Eerder dit jaar, op 18 september, werd strafrechtadvocaat Derk Wiersum doodgeschoten voor zijn woning in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij is vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in het proces tegen Ridouan Taghi. Begin 2018 werd de broer van kroongetuige Nabil B. ook al in Amsterdam doodgeschoten. Ook een aantal advocaten en rechters wordt sindsdien beveiligd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven