Ervaringen van rechters in opleiding

Wie rechter wil worden, moet na de rechtenopleiding eerst werkervaring opdoen en daarna een opleiding tot rechter volgen. Om hier meer over te weten et komen, sprak ik met twee rechters in opleiding: Jan Jaap Heldens en Linda Zonneveld. Zie hieronder de uitkomsten van dat gesprek.

Delen:

(foto: Depositphotos)

Jan Jaap Heldens en Linda Zonneveld  werken sinds kort op de rechtbank als rechter in opleiding (Rio). Zij zitten nu in de eerste fase van de Rio-opleiding en vertellen graag over hun ervaringen.

Competenties en werkervaring

Een rechter is per definitie een geschiloplosser. Dus wil je rechter worden, dan moet je analytisch vermogen, besluitvaardigheid en inlevingsvermogen hebben. Als je die competenties al tijdens je rechtenstudie bezit, kom je een heel eind. Vanaf de rechtenopleiding maakt het in principe niet uit welke weg je volgt voordat je aan de Rio-opleiding begint. Het gaat erom dat je keuzes maakt die bij jou passen.

Belangrijk is wel dat je eerst enkele jaren werkervaring opdoet. De rechterlijke macht wil dat je werkervaring buiten de rechtspraak opdoet. De gedachte hierachter is dat je je beter in de procespartijen kan inleven en weet wat hen kan drijven. Als bijvoorbeeld advocaat of belastinginspecteur heb je ervaring opgedaan met de rol van degenen aan de andere kant van de zittingszaal.

Afweging

Hoewel het niet eenvoudig is om rechter te worden, is het zeker de moeite waard om een poging te wagen als daar jouw hart ligt. Niet geschoten is altijd mis. Daarnaast willen veel rechtenstudenten graag rechter worden in één rechtsgebied. Voor die studenten is de rechtbank misschien geen goede plek. Rechters moeten namelijk in het kader van hun persoonlijke ontwikkeling om de vijf jaren doorstromen naar een ander rechtsgebied (het roulatiesysteem).

Uitdagingen

Een grote uitdaging tijdens de Rio-opleiding is het bijhouden van een portfolio. Je hebt veel verplichtingen, zoals het volgen van cursussen, uitspraken schrijven et cetera. Uiteindelijk toetst een beoordelingscommissie aan de hand van het portfolio op bijna zeventig criteria of je goed genoeg bent om ‘echt’ rechter te worden.

Keuzes

Volgens Jan Jaap en Linda is het belangrijk dat je als rechtenstudent je eigen weg kiest. Het gaat niet zo zeer om welke keuzes je maakt, maar waarom je juist die keuzes maakt. Keuzes die anderen eerder maakten, zijn niet beslissend. In de praktijk hebben rechters verschillende achtergronden. De ene rechter komt uit de advocatuur en de andere van de overheidsdienst. Belangrijk is dat je jezelf blijft ontwikkelen. Zo vergroot je jouw kans om rechter (in opleiding) te worden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven