Europees Hof op recordsnelheid

Delen:

Foto G. Fessy/Europees Hof van Justitie

Het Europees Hof van Justitie heeft in 2016 sneller gewerkt dan ooit. De gemiddelde procesduur voor het Hof van Justitie daalde naar gemiddeld vijftien maanden. Dat is de kortste procesduur die in meer dan dertig jaar is opgetekend. Dat blijkt uit de gerechtelijke statistieken 2016 van het Europees Hof.

Het Hof van Justitie zegt dat het steeds meer op toeziet op efficiënter werken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de procedureregels bieden. Bij de zogeheten ‘hogere’ voorzieningen was de gemiddelde procesduur 12,9 maanden. Dat is de kortste duur sinds de oprichting van het Gerecht. Zonder onderscheid naar materie was de totale gemiddelde procesduur 14,7 maanden.

Het Hof kreeg vorig jaar een recordaantal van 470 prejudiciële vragen te verwerken. In 2016 werden in totaal 1628 zaken afgedaan. Daarvan kwamen er 704 terecht bij het Hof. De overige werden afgehandeld door het Gerecht en het Gerecht voor ambtenarenzaken van de Europese Unie.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven