Even voorstellen: Xander de Vries

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

In de rubriek ‘Even voorstellen’ stellen wij de ambassadeurs van Mr. Studenten aan jullie voor. Dit keer is Xander de Vries aan de beurt.

Wat is je naam en waar kom je vandaan? 
Mijn naam is Xander de Vries, en oorspronkelijk kom ik uit Culemborg, Gelderland. Nu woon ik in Tilburg.

Aan welke faculteit studeer je en welk studieprogramma?
Ik studeer Global Law aan de Tilburg Law School, momenteel zit in het tweede jaar. Ik volg hiernaast ook vakken Nederlands recht.

Waarom ben je rechten gaan studeren?
Ik heb lange tijd getwijfeld over wat ik wilde studeren. Na het bezoeken van talloze open dagen en proefstudeerdagen kwam ik bij Global Law uit. Ik wilde sowieso iets met rechten, maar het liefst met een wat meer internationale dimensie. Met Global Law en de Rechtsgeleerdheid combineer ik alles waar mijn interesses liggen. Het recht is – vaak onbewust – van een enorm grote invloed op een maatschappij, en kan zorgen voor grote veranderingen in welvaart en vrijheid binnen een samenleving. Met de globalisering wordt de rol van inter- en transnationaal recht groter – de bachelor Global Law speelt hier heel goed op in.

Wat vind je het leukste rechtsgebied en waarom?
Ik vind het aansprakelijkheidsrecht een erg interessant rechtsgebied: je zult er vaak spraakmakende zaken tegenkomen over controversiële onderwerpen omdat het een heel breed rechtsgebied is dat vaak te maken krijgt met nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan het Urgenda-arrest over de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor het niet nakomen van de gestelde klimaatdoelen. Daarnaast is het aansprakelijkheidsrecht een rechtsgebied van alledag: het kan je zomaar gebeuren dat je bijvoorbeeld een ongeval veroorzaakt met de auto, of tijdens het werk een ongeluk krijgt. Bij dit soort dagelijkse situaties is het aansprakelijkheidsrecht enorm relevant.

Wat vind je het minst leuke rechtsgebied en waarom?
Ik vind het goederenrecht een van de minder leuke rechtsgebieden. Bij het vak Property Law keek ik naar de rechtssystemen van het Engeland/Wales, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In alle vier de rechtssystemen viel het me op dat het een heel archaïsch rechtsgebied is dat weinig ruimte kent voor vernieuwing en innovatie, hoewel dit met nieuwe technologieën als blockchain wel hard nodig zal zijn. Ik ben benieuwd hoe het goederenrecht zich zal ontwikkelen om hier ruimte aan te bieden.

Wat zijn je juridische ambities voor de toekomst?
Om heel eerlijk te zijn weet ik nog niet wat ik later wil doen. Het zal ongetwijfeld iets juridisch zijn, maar ik weet nog niet of dat nationaal of internationaal zal zijn en of ik daarbij een togaberoep of een niet-togaberoep wil uitoefenen. Voor nu probeer ik zo goed mogelijk mijn opties te ontdekken.

Als je in een tijdmachine kon springen wat betreft je studie, wat zou je dan anders doen?
Ik was dan denk ik eerder begonnen met het volgen van vakken Nederlands recht naast Global Law. Van de studie zelf heb ik zeker geen spijt!

Welke tip zou je meegeven aan ‘nieuwe’ rechtenstudenten?
Probeer open te staan voor zo veel mogelijk verschillende dingen en geniet vooral ook van het leven als student! Het is oké als je na een jaar nog niet weet wat je precies wil doen na je studie, ga je daar vooral geen zorgen over maken.

Waarom is het volgens jou nuttig om zelf juridische stukjes te schrijven?
Op die manier blijf je zelf op de hoogte van ontwikkelingen en train je jezelf deze ontwikkelingen op de juiste juridische wijze te analyseren. Daarnaast is het schrijven zelf ook heel erg leuk, zeker als je positieve reacties krijgt van de mensen die je stukjes lezen!

Waarom moet iedereen Mr. Studenten in de gaten blijven houden de aankomende tijd?
Zo blijf je op de hoogte van alles wat er speelt op de Nederlandse rechtenfaculteiten en in het Nederlandse rechtssyteem.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top