‘Fietsers in Amsterdam hebben maling aan de regels’

Delen:

Je kent het vast wel: je fietst als student van A naar B door de hele stad. Waar ben je immers zonder fiets? Wellicht ben je ook al bekend met het fenomeen van de fietsgekte in de hoofdstad van ons mooie land, Amsterdam. De stad staat bekend om de massale fietsers. Denk bijvoorbeeld aan de gezinsfietsen met bakfiets voorop voor de kinderen, de vele studenten en vooral niet te vergeten de toeristen (die soms de regels niet helemaal blijken te begrijpen).

Veel mensen voelen zich haast onschendbaar op de fiets en letten niet op de regels. Daarnaast is het een vervoermiddel waarop veel mensen met meerdere dingen tegelijkertijd bezig zijn. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en anderen storen zich hieraan. Fietsers rijden zonder enige schroom door rood licht, zijn niet alert op de verkeerssituaties en steken te pas en te onpas over. Het gebeurt zelfs, en natuurlijk niet alleen in de hoofdstad, dat moeders met jonge kinderen ‘s avonds zonder licht fietsen. Niet verantwoord. De regels worden blijkbaar door velen aan hun hippe laarzen gelapt.

De eerste juridische afslag

Oud-advocaat Frank Bakker (77), ook wonende te Amsterdam, was deze gekte beu. Hij startte een juridische procedure om de burgemeester van Amsterdam, Van Aartsen, te dwingen binnen drie weken de verkeersregels met betrekking tot fietsers te handhaven. Hij benadert het probleem dus vanuit de hoek van de handhaving. Hij lijkt te vinden dat meer handhaving zal leiden tot minder overlast. Hij vond het tijd voor een hoognodige verandering van de situatie die hij de ‘verkeersjungle’ noemt. Na het schrijven van een persoonlijke brief aan de burgemeester kreeg hij, naar eigen zeggen, geen reactie. Eén van de argumenten die hij aanvoert, is dat de politie ‘erbij staat’ zonder op te treden. Terwijl er tegen automobilisten wel opgetreden wordt.

De volgende afslag

Na, zo leek, een ‘kansloze’ zaak tegen waarnemend burgemeester Van Aartsen gaf Frank Bakker de strijd niet op. Hij heeft inmiddels een kort geding aangespannen tegen Minister van Justitie en Veiligheid, de heer Grapperhaus.

Bakker is van mening dat automatisch de Minister van Justitie en Veiligheid over dit onderwerp gaat en daarom heeft hij de minister gesommeerd hem vóór 1 juni te laten weten of hij opdracht geeft aan de politie om overtredende fietsers aan te pakken. Al eerder oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam namelijk dat de minister verantwoordelijk zou zijn voor het aansturen van de politie. Noch de burgemeester, noch de gemeente kan de politie aansturen waar het gaat om de vervolging van verkeersdelicten, aldus de voorzieningenrechter. Grapperhaus is het hier niet mee eens en stelt dat men bij de lokale overheid moet zijn.

Helaas rood licht

Inmiddels is er door de rechter een vonnis gewezen. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat Bakker het kort geding dat hij had aangespannen tegen de Staat heeft verloren. Volgens de rechter is het niet aan de minister om te bepalen waar de gemeente de politie inzet. Die beleidsvrijheid komt de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van de politie toe. Over dat beleid heeft de rechter niet veel te zeggen.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven