Golf in Centraal Portugal: een unieke ervaring

Wie denkt aan golfen in Portugal, denkt meestal aan de Algarve. Maar er is nog een ander, zeer aantrekkelijk golfgebied een paar honderd kilometer noordelijker. In het hart van Portugal ligt namelijk een waar golfparadijs: Centraal Portugal.

Delen:

beeld: Center of Portugal

Centraal Portugal herbergt een schat aan prachtige golfbanen. En er is sprake van meerdere voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de Algarve. Terwijl het daar tijdens het hoogseizoen druk kan zijn, kun je in Centraal Portugal genieten van de natuurlijke schoonheid  zonder de drukte. Wij bezochten de regio in juli en overal was er meer dan voldoende ruimte om te spelen. 

De betaalbaarheid is een ander goed argument: greenfees, accommodatie en andere kosten zijn vaak beter betaalbaar dan in de Algarve. Daarnaast biedt Centraal Portugal een rijk cultureel erfgoed om te verkennen, terwijl de Algarve wat dat betreft wat minder bedeeld is.

Klimaat

Het milde klimaat van Centraal Portugal maakt het mogelijk om het hele jaar door te golfen, terwijl de Algarve in de zomer extreem heet kan zijn. We konden zelf ervaren dat golfen half juli heel goed te doen is. Op alle banen sloegen we af rond 8 uur ’s ochtends. De dauw ligt dan nog op de baan en het kan zelfs best fris zijn. Vaak was een trui dan nog nodig. Pas rond de middag brak meestal de zon door zodat tegen de tijd dat er 18 holes op zaten, we konden lunchen in de volle zon. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door de ligging van deze regio ten opzichte van de Atlantische Oceaan. De regio ligt relatief dicht bij de kust, waardoor de oceaan een matigende invloed heeft op het klimaat. Dit resulteert in milde winters en gematigde zomers.

Duurzaamheid

Bij elke baan die we aandeden vroegen we door naar de maatregelen die worden getroffen in het kader van duurzaamheid en ecologie. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in Centraal Portugal, en de golfbanen hier hebben zich gecommitteerd aan milieubewust beleid en -praktijken. Ze nemen maatregelen om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en te zorgen voor het behoud van de prachtige omgeving.

Ook in Centraal Portugal speelt de schaarste aan water een rol.  Een opvallend duurzaamheidsinitiatief is het hergebruik van afvalwater; dat wordt steeds vaker toegepast. Geavanceerde waterzuiveringssystemen worden ingezet om afvalwater te behandelen en om te zetten in gezuiverd water, dat wordt gebruikt voor irrigatie. Dit is niet alleen een efficiënte manier om met water om te gaan, het spaart ook kostbaar drinkwater, wat van cruciaal belang is in een regio met een droog klimaat.

Op verschillende plekken worden opslagbassins aangelegd om regenwater op te vangen in het regenseizoen en te gebruiken voor het besproeien van de greens en fairways. Hierdoor vermindert de afhankelijkheid van kunstmatige bevloeiingssystemen en helpt het natuurlijke waterevenwicht in stand te houden.

Ondanks al deze maatregelen blijft het vinden van voldoende water een uitdaging. Moderne irrigatiesystemen worden ingezet om efficiënter om te gaan met beschikbaar water en overmatige grondwateronttrekking te voorkomen, wat bijdraagt aan het behoud van lokale aquifers en de stabiliteit van het ecosysteem.

De banen

In de vier dagen dat we in de regio verbleven speelden we elke dag op een verschillende baan. Uiteraard hadden alle banen hun eigen signatuur, maar toch vielen er ook overeenkomsten te signaleren. Zo is het afslaan vanaf geel (laat staan wit( zeker niet zonder risico’s. Tussen de gele teeboxen en de fairway bevindt zich veelal een enorm ontoegankelijk niemandsland. Na dag 1 besloot ons gezelschap dan maar van rood af te slaan, hetgeen het aantal verloren ballen sterk verminderde. de fairways zijn over het algemeen zeer breed, maar zeker niet overal even goed bespeelbaar. De greens tenslotte zijn onberispelijk, maar soms zeer lastig benaderbaar, bijvoorbeeld omdat ze op een hoog gelegen plateau liggen.

Praia D’El Rey Golf Course

Praia D’El Rey (beeld: Center of Portugal)

Deze baan staat wereldwijd bekend als een van de meest uitdagende en prachtig gelegen golfbanen van Portugal. Met zijn 18 holes, ontworpen door de gerenommeerde golfbaanarchitect Cabell B. Robinson, biedt deze baan een perfecte mix van uitdaging en natuurlijke schoonheid. De golfbaan slingert zich door de duinen en pijnboombossen, en biedt golfers spectaculaire uitzichten op de Atlantische Oceaan. De zeebries en de wisselende weersomstandigheden voegen een extra dimensie toe aan het spel, waardoor het een uitdaging blijft, zelfs voor ervaren golfers.

Royal Óbidos

Royal Óbidos (beeld: Center of Portugal)

De Royal Óbidos Golf Course is een begrip in de golfwereld en ligt in de prachtige omgeving van het historische stadje Óbidos. Deze 18-holes golfbaan, ontworpen door de beroemde golfbaanarchitect Seve Ballesteros, staat bekend om zijn uitdagende lay-out en adembenemende uitzichten. De baan is strategisch aangelegd tussen heuvels en biedt golfers van alle niveaus een boeiende ervaring. Het meanderende ontwerp met verschillende waterpartijen en bunkers voegt een extra dimensie toe aan het spel.

Naast de golfbaan biedt het Royal Óbidos Golf Resort luxe accommodaties, hoogwaardige voorzieningen en een prachtig clubhuis. Het resort is een ideale bestemming voor golfliefhebbers die op zoek zijn naar een golfervaring van wereldklasse in een schilderachtige omgeving.

West Cliffs

West Cliffs Golf Course is een relatieve nieuwkomer in de golfscene van Centraal Portugal, en heeft snel naam gemaakt. Het is een indrukwekkende golfbaan in de buurt van Óbidos. Ontworpen door Cynthia Dye, een gerenommeerde golfbaanarchitect. Deze 18-holesbaan biedt een buitengewone golfervaring in een adembenemend natuurlijk landschap. De golfbaan is omgeven door de Atlantische Oceaan en kent een unieke lay-out en panoramische uitzichten op de oceaan en het omliggende landschap, met kliffen, duinen en inheemse vegetatie. Deze golfbaan, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving, biedt een ervaring die zowel uitdagend als inspirerend is.

Bom Sucesso

Bom Sucesso Design Resort, Leisure & Golf is niet zomaar een golfbestemming; het is een bestemming op zich. De 18 holes passen als van nature in het weelderige landschap, wat resulteert in een uitdagende test voor golfers van alle niveaus. Deze golfbaan biedt niet alleen een kans om je golfvaardigheden aan te scherpen, maar ook om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Deze golfbaan kent 18 uitdagende holes, strategisch geplaatste bunkers en weelderige fairways en biedt golfers van alle niveaus een boeiende en plezierige uitdaging.

Wat deze golfervaring echt speciaal maakt, is de prachtige omgeving. De golfbaan is omringd door adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder uitzichten op de nabijgelegen lagune van Óbidos en de Atlantische Oceaan. De rustige en serene sfeer draagt bij aan de totale golfbeleving.

We hadden het voorrecht om op drie verschillende locaties te overnachten. Zonder uitzondering ging het hier om vijfsterrenresorts, uiteraard voorzien van alle gemakken en veelal naast of vlakbij de golfbanen gelegen. Adressen onderaan dit artikel.

Charmante stadjes

Onze tip is dus de vaak frisse ochtenden te gebruiken voor het golfen en dan in de middag een van de charmante stadjes te bezoeken. Ze bieden niet alleen een perfecte afwisseling, maar ook rijke culturele ervaringen.

Óbidos Vila Literaria (beeld: Center of Portugal)

Caldas da Rainha is beroemd om zijn thermale bronnen, waar je kunt ontspannen en genieten van het helende water. De stad herbergt ook kunstgalerijen en ateliers waar je lokale kunst en ambachten (keramiek) kunt bewonderen. De thermale bronnen hebben niet alleen therapeutische eigenschappen, maar ook historische betekenis, aangezien ze werden gesticht door koningin Dona Leonor in de vijftiende eeuw.

Peniche, gelegen aan de kust, betovert bezoekers met spectaculaire kliffen, prachtige stranden en indrukwekkende golven die surfers van over de hele wereld aantrekken. Verse visgerechten zijn hier een specialiteit, dus vergeet niet te genieten van een heerlijke maaltijd met uitzicht op de oceaan.

Óbidos, een middeleeuwse stad, neemt je mee terug in de tijd met zijn smalle geplaveide straatjes en historische architectuur. De stad wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren, die je laten geloven dat je in een sprookje stapt. Hou je van snuisterijen en souvenirs? In de kronkelende straatjes in het centrum zijn er vele ambachtelijke winkels te ontdekken.

Kortom

Royal Óbidos (beeld: Center of Portugal)

Centraal Portugal is niet alleen een golfbestemming; het is een oase van charme en schoonheid. Hier komen golfliefhebbers en natuurliefhebbers samen om te genieten van een onvergetelijke ervaring. Of je nu een gepassioneerde golfer bent die op zoek is naar uitdagende banen, een natuurliefhebber die de schoonheid van het landschap wilt ervaren, of een reiziger die op zoek is naar cultuur en geschiedenis, Centraal Portugal heeft het allemaal te bieden. Dus, pak je clubs en ontdek de betovering van deze regio tijdens je volgende golfvakantie. Het is een ervaring zoals geen ander, waar golf en natuur in perfecte harmonie samenkomen.

Voor meer informatie over de banen, de hotels en de restaurants waar we speelden, sliepen en aten, klik hier.

Twitter: www.twitter.com/aboutcentro
Instagram: www.instagram.com/centerofportugal
Facebook: www.facebook.com/centerofportugal

#portugal
#portugalopen
#centerofportugal
#golfcouse
#royalobidos
#westcliffs
#bomsucessoresort
#realestate

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven