Grens medeplegen/medeplichtigheid strakker

Delen:

Beeld bij MedeplegenDe Hoge Raad heeft een strakkere grens getrokken tussen medeplegen en medeplichtigheid. Dat blijkt uit een aantal arresten uit de afgelopen anderhalf jaar, meldt rechtspraak.nl. De site noemt ECLI:NL:HR:2014:3474 en ECLI:NL:HR:2015:713/716/718.

Daarmee heeft de Hoge Raad tevens de reikwijdte van de strafbaarstelling van medeplegen ingeperkt. De Hoge Raad overweegt in deze arresten dat het in de praktijk een belangrijke en moeilijke vraag is wanneer de samenwerking tussen de daders zo nauw en bewust is geweest dat van medeplegen mag worden gesproken. De regelmaat waarin in cassatie over deze problematiek bij de Hoge Raad wordt geklaagd, bevestigt deze constatering.

Naar aanleiding daarvan hebben de advocaten-generaal Hofstee en Spronken zeven cassatiezaken geselecteerd en daarin simultaan op 5 april 2016 een conclusie genomen. Deze conclusies bevatten alle een gelijkluidende door hen gezamenlijk geschreven voorafgaande beschouwing. Hierin brengen Hofstee en Spronken mogelijke onduidelijkheden omtrent medeplegen in samenhang met medeplichtigheid in kaart. Ze doen dat aan de hand van recente arresten van de Hoge Raad gewezen na 2 december 2014. Deze analyse wordt afgesloten met beslisschema, dat vervolgens op de zeven zaken wordt toegepast.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven