GroenLinks: ‘Meer geld voor rechtspraak’

Delen:

Liesbeth van Tongeren. Foto GroenLinks

Hoe denken politieke partijen over juridische onderwerpen? In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart peilt de rubriek Stem Recht de stemming over vier onderwerpen op het gebied van justitiepolitiek. Vandaag voelen we GroenLinks aan de tand. Kamerlid Liesbeth van Tongeren geeft de antwoorden.

Is het een goed idee om het Ministerie van Veiligheid en Justitie op te splitsen?

Ja. Principieel, omdat Justitie ook bedoeld is om toezicht te houden op de rechtshandhaving. Praktisch, omdat rechtshandhavers niet alleen strafrechtelijke, maar vooral ook lokale, bestuurlijke doelen bedienen (zoals bijvoorbeeld de handhaving van de openbare orde). Voor een goed evenwicht daarin is splitsing essentieel.

De Rechtspraak wil 50 miljoen euro extra om de kwaliteit op peil te houden. Moet dat geld beschikbaar komen?

Ja. De rechterlijke macht (net als bijvoorbeeld ook de politie, het Openbaar Ministerie en de reclassering) is de afgelopen jaren geconfronteerd met aanzienlijke bezuinigingen die óók het primaire proces raken. De werkdruk van rechters is te hoog en daaronder lijdt uiteindelijk de kwaliteit van de rechtspraak. Daarnaast moeten KEI en de rechterlijke reorganisatie nog worden afgerond. Alle reden om meer budget toe te kennen.

Het Openbaar Ministerie heeft moeite om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Wat is de oplossing?

Budgetverhoging helpt, maar biedt geen structurele oplossingen. De georganiseerde criminaliteit is vooral wietcriminaliteit. GroenLinks bepleit legalisering van softdrugs. Daar moet haast mee gemaakt worden, want met name in het zuiden dreigt verwevenheid van boven- en onderwereld.

Hoe gaan we verder met de gefinancierde rechtsbijstand? Anders organiseren? Of beknibbelen?

Iedereen moet een effectief recht houden op toegang tot het recht en de rechter. Daarvoor maakt GroenLinks extra budget vrij want ook sociaal advocaten hebben recht op een fatsoenlijk inkomen. GroenLinks ziet ook oplossingen in buitengerechtelijke conflictbeslechting. Dat is goedkoper en kan het escaleren van conflicten voorkomen. De overheid kan zélf daarin het goede voorbeeld geven door beter te leren communiceren met burgers en doorprocederen te voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de sociale zekerheid.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven