Guatemalteekse advocate Claudia González Orellana laureaat van Lawyers for Lawyers Award 2023

De Guatemalteekse advocate Claudia González Orellana ontvangt de prestigieuze Lawyers for Lawyers Award 2023. De Award wordt op 11 mei uitgereikt tijdens een ceremonie die wordt georganiseerd door Lawyers for Lawyers en de Amsterdamse Orde van Advocaten in de Rode Hoed in Amsterdam.

Delen:

Claudia González Orellana

“Door Claudia González Orellana de Lawyers for Lawyers Award toe te kennen, wil de jury het belangrijke werk benadrukken van een advocaat die dapper mensenrechtenverdedigers heeft vertegenwoordigd, tegen hoge risico’s voor haar eigen persoonlijke leven en veiligheid. Ondanks het risico van arrestatie of fysieke schade voor Claudia en haar familie, de onderwerping aan online pesterijen, bedreigingen, intimidatie en het risico van vervolging, zet Claudia dapper haar werk voort om de mensenrechten en de rechtsstaat te beschermen.”

Claudia González Orellana

Na 36 jaar interne oorlogsvoering heeft Guatemala bij het streven naar democratie een internationale commissie tegen straffeloosheid (International Commission against Impunity, CICIG) aangesteld. Van 2011 tot 2019, een periode die wereldwijd bekendstaat om de ongekende verantwoordingsplicht voor corruptie in Guatemala, was Claudia González Orellana aanklager bij de CICIG. CICIG vervolgde met succes hoge regeringsfunctionarissen, leden van het Hooggerechtshof en het Congres en andere leden van de georganiseerde misdaad. Dit werk bracht een corrupt netwerk aan het wankelen, het zogenaamde ‘Pacto de corruptos’ een groep economische, militaire en politieke elites. In september 2019 werd CICIG gesloten en kreeg het voormalige team van advocaten te maken met verschillende represailles voor hun werkzaamheden. 

Als aanklager bij CICIG streefde Claudia González Orellana naar verantwoording voor corruptie en mensenrechtenschendingen. Zij en haar familie lopen nu extreem grote risico’s op arrestatie of letsel voor het werk dat zij deed als aanklager bij CICIG en voor het werk dat zij nu doet als volhardende en advocaat van degenen die het doelwit zijn. Zij is nu het slachtoffer van online intimidatie en bedreigende retoriek, verbale bedreigingen dat zij zelf strafrechtelijk vervolgd kan worden, en fysieke intimidatie rond haar huis. Ondanks deze druk is mevrouw González in Guatemala gebleven en blijft zij tientallen verdedigingszaken behandelen, waarbij zij personen vertegenwoordigt die worden vervolgd wegens hun betrokkenheid bij zaken in verband met corruptiebestrijding. Zij is bijvoorbeeld de advocaat van Virginia Laparra, die willekeurig is gedetineerd als vergelding voor haar werk als openbaar aanklager. Zij is door Amnesty International is bestempeld als gewetensgevangene.

Als gevolg van het verdedigen van de advocaten en aanklagers die eerder het recht op een Guatemala vrij van corruptie en straffeloosheid verdedigden, wordt mevrouw González nu geconfronteerd met agressieve behandeling tijdens hoorzittingen en via de sociale media, en wordt ze ook onderworpen aan pesterijen en intimidatie. Ze heeft al meerdere malen te maken gehad met gerechtelijke intimidatie, waarvan de laatste een nepzaak was waarin ze ten onrechte werd beschuldigd van het vervalsen van de handtekening van de nationale hoofdaanklager voor corruptiebestrijding. Ondanks deze situatie gebruikt Claudia haar meer dan 20 jaar ervaring om negen advocaten te verdedigen, die allen hebben gewerkt aan high profile anti-corruptiezaken: zes van hen zijn voormalige aanklagers van het Openbaar Ministerie en drie zijn voormalig CICIG-advocaten.

Prijs van advocaten voor advocaten

De Lawyers for Lawyers Award eert advocaten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming van de rechtsstaat en de mensenrechten in moeilijke omstandigheden. Via deze tweejaarlijkse prijs genereert Lawyers for Lawyers publieke erkenning voor hun werk. De prijs bestaat uit een speciale penning en een donatie van 10.000 euro. Eerdere laureaten zijn: Alec Muchadehama uit Zimbabwe (2011), Magamed Abubakarov uit de Russische Federatie (2013), Jorge Molano uit Colombia (2015), Sirikan Charoensiri uit Thailand (2017), Selçuk Kozağaçlı uit Turkije (2019) en Maksim Znak & Liudmila Kazak beiden uit Wit-Rusland (2021). De Award wordt op 11 mei in De Rode Hoed in Amsterdam uitgereikt aan Claudia González Orellana. 2021 laureaat Liudmila Kazak uit Wit-Rusland zal samen met ons in Amsterdam de prijs uitreiken.

Shortlist

Voor de Lawyers for Lawyers Award 2023 zijn zevenentwintig mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld genomineerd. De onafhankelijke vakjury, bestaande uit de heer Egbert Myjer (voorzitter), de heer Cees Flinterman, mevrouw Jenny Goldschmidt en mevrouw Channa Samkalden, koos Claudia González Orellana als laureaat. De onafhankelijke jury van deskundigen selecteerde advocaat Manuchehr Kholiknazarov uit Tadzjikistan en advocatencollectief Bufete Jurídico de los Pueblos uit Honduras als kandidaten op de shortlist.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven