GUN JUMPING

Delen:

Bedrijven die fuseren, een overname doen of een joint venture oprichten moeten vooraf goed controleren of deze transactie bij de mededingingsautoriteiten zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of de Europese Commissie moet worden gemeld. Het is niet toegestaan een transactie te voltrekken voordat een bevoegde autoriteit daarvoor goedkeuring heeft verleend. In de tussenliggende periode mag er geen zeggenschap worden uitgeoefend en moeten de bedrijven terughoudend zijn met de uitwisseling van concurrentiegevoelige informatie. Voor overtreding van de regels (ook wel gun jumping genoemd) kunnen boetes worden opgelegd tot tien procent van de (concern)jaaromzet.

Een voorbeeld is de recordboete van 125 miljoen euro die de Europese Commissie vorige maand heeft opgelegd aan het Nederlandse telecom- en kabelbedrijf Altice, voor het uitoefenen van zeggenschap over PT Portugal voordat de Europese Commissie daarvoor toestemming gaf. Altice had de overname gemeld bij de Europese Commissie, maar de Europese Commissie was van oordeel dat Altice het feitelijk al voor het zeggen had bij PT Portugal. Altice had voorafgaand aan de overname vetorechten verworven over beslissingen die de dagelijkse bedrijfsvoering van PT Portugal raakten en Altice had zich ook bemoeid met de dagelijkse bedrijfsvoering van PT Portugal voordat de Commissie de overname goedkeurde.

Altice had eerder al een boete van 80 miljoen euro gekregen van de Franse mededingingsautoriteit voor eenzelfde overtreding bij een andere overname. Momenteel doet de Europese Commissie onderzoek naar Canon vanwege een vergelijkbare overtreding bij de overname van Toshiba Medical Systems. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft eind vorig jaar aan een zorgaanbieder een boete opgelegd van  70.000 euro voor het niet tijdig melden van een overname. Bij de boetebepaling heeft de NZa meegewogen dat de betrokken onderneming de transactie (achteraf) alsnog heeft gemeld bij de NZa en volledig heeft meegewerkt. De NZa heeft de boete aangegrepen om zorgaanbieders in een persbericht expliciet te waarschuwen dat zij hun fusieplannen tijdig bij de NZa moeten melden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven