Hans Anker: ‘Goed om agent anders te berechten’

Delen:

Beeld bij Hans Anker over apart berechting agentenAdvocaat Hans Anker is voorstander van het plan van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) om een apart geweldsdelict voor politiefunctionarissen in te voeren. Als een politieagent nu wordt vervolgd omdat hij de regels van zijn geweldsinstructie heeft overtreden, is dat voor dezelfde delicten als iemand die niet bevoegd is geweld te gebruiken. “Maar de politieagent bevindt zich in een andere situatie, omdat hij heeft gehandeld uit hoofde van zijn taak en bevoegdheid,” zei Anker woensdag 24 augustus in een interview op NPO Radio 1.

Bij de opening van het academisch jaar in de politieacademie zei de vorig jaar dat hij met een wetsvoorstel wil komen om agenten die ervan worden verdacht dat ze te veel geweld hebben gebruikt anders te berechten. De discussie over politiegeweld laaide vorig jaar op is de afgelopen na de hardhandige arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez die door een nekklem om het leven kwam en een veroordeling van een agent uit Limburg wegens poging tot doodslag.

Van der Steur wil kijken of het mogelijk is om een bijzondere strafbepaling op te nemen in het rechtssysteem. Hoe het eruit moet gaan zien, is niet duidelijk. Van der Steur zei vorig jaar: “Nu moet een agent zich bij een rechter beroepen op noodweer als het een keer misgegaan is. Bij de taak van de politie hoort volgens mij een aparte rechtvaardigingsgrond, waarop de agent zich bij de rechter kan beroepen.” Ook toenmalig korpschef Bouman van de Nationale Politie pleitte toen voor een herziening van het strafrecht. “Elke politieman die in zo’n situatie verzeild raakt, snapt niet dat hij vervolgd wordt alsof hij een crimineel is.” Bouman vond dat er getoetst moest worden op de ambtsinstructie.

Hans Anker maakt deel uit van de poule van twintig ‘topadvocaten’ die door de politie worden ingeschakeld als ze worden vervolgd voor een geweldsdelict tijdens de dienstuitoefening. Toenmalig korpschef Bouman van de politie maakte augustus vorig jaar bekend dat die poule er moest komen, na een de rechtszaak tegen twee agenten die werden vervolgd voor het doodschieten van de Rotterdammer Mike Stok. De agenten werden ontslagen van rechtsvervolging.

Anker zegt dat het goed is dat die poule van gespecialiseerde advocaten er is gekomen. Zelf maakt hij deel uit van deze pool waaraan zo’n twintig advocaten deelnemen. Volgens hem vereist bijstand aan politieagenten specifieke deskundigheid. Veelal gaat het om agenten die geweld hebben gebruikt waarbij getoetst wordt of het geweld overeenkomstig de geweldsinstructie is aangewend. Anker: “De politie heeft een geweldsmonopolie in ons land en moet vaak werken onder moeilijke omstandigheden. Daar waar van een burger wordt verwacht dat deze dan terugtreedt, moet de politie juist actief handelen. De diverse specifieke omstandigheden die bij dergelijk politieoptreden een rol spelen, vereisen dat een politieambtenaar strafrechtelijk ook anders moet worden behandeld.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven