Heb je recht op hoogwaardige werkkleding?

Delen:

Werk je in de horeca, de bouw of in de productie? Dan kan het heel goed zijn dat je werkkleding draagt die je van de werkgever hebt gekregen. Werkkleding wordt ook wel eens bedrijfskleding genoemd. Denk bij werkkleding bijvoorbeeld aan werkbroeken, overalls en werkschoenen. Werkkleding is speciale kleding die is gemaakt om een beroep veiliger of makkelijker uit te oefenen. Maar wanneer heb je recht op hoogwaardige werkkleding? In dit artikel vertellen wij je hier meer over.

Werkkleding dragen

Werkkleding is bedoeld om te dragen tijdens werk en dus niet in privétijd. Het dragen van werkkleding maakt werken veiliger. Een belangrijke reden dus om werkkleding aan te schaffen. Door te investeren in veiligheid kun je bedrijfsongevallen voorkomen. Een andere reden om werkkleding te dragen is het uitstralen van professionaliteit. Wanneer werknemers veel contact hebben met klanten kan werkkleding een professionele en herkenbare uitstraling geven. Zo kun je bijvoorbeeld het bedrijfslogo of de slogan laten bedrukken of borduren voor herkenning. Dit kan bijdragen aan de naamsbekendheid van een bedrijf. In de horeca is het bijvoorbeeld belangrijk om er representatief uit te zien. Je ontvangt namelijk gasten. Kokskleding en werkkleding voor de bediening moet niet alleen representatief zijn, het moet natuurlijk ook hygiënisch zijn. Het kan dus per branche verschillen wat de reden is om werkkleding te dragen.

Is werkkleding verplicht?

De werkgever dient te zorgen voor beschermende werkkleding wanneer je bijvoorbeeld technische werkzaamheden verricht in de bouw, garages of werkplaatsen. Het is per branche verschillend of werkkleding is verplicht. Zo is opvallende kleding wel nodig als de werkzaamheden in het donker verricht worden. Als je werkt met gevaarlijke stoffen dien je beschermende kleding te dragen. Hulpdiensten zoals de politie, brandweer en ambulance dragen ook werkkleding. Beschermende werkkleding kan je beschermen tegen hitte,

vuur, kou, uv-straling, gevaarlijke vloeistoffen, ziekteverwekkers, slechte zichtbaarheid en meer. Zo kunnen winter werkjassen je bijvoorbeeld beschermen tegen kou en nattigheid.

Waar moet werkkleding aan voldoen?

Het draagcomfort is erg belangrijk bij werkkleding. Je moet je goed kunnen bewegen om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het werk mag natuurlijk niet belemmerd worden door werkkleding. Er zijn algemene eisen waar beschermende werkkleding aan moet voldoen; de EN ISO 13688 norm (voorheen EN 340 norm). Daarnaast zijn er nog andere normeringen waar specifieke werkkleding aan moet voldoen. Zo is er ook een speciale norm voor werkkleding die bescherming biedt tegen kou. Het kan zijn dat je tijdens je werk wordt bloot gesteld aan meerdere gevaren. Multinorm werkkleding is dan een goede keus.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven