Het arbeidsmarktperspectief voor een jonge fiscaal jurist

Het einde van je studententijd komt langzaam in zicht. Of je bent je juist aan het oriënteren op een studie en fiscaal recht behoort hierbij tot de opties. In deze gevallen is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn voor recent afgestudeerde fiscaal juristen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

De vraag waar je als fiscalist terecht kan, speelt niet enkel onder studenten. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vroeg zich dit ook af. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek naar de arbeidsmarkt (2018) voor fiscalisten, waarbij ook de positie van recent afgestudeerde fiscaal juristen onderzocht is.

Een mooi vooruitzicht

Uit het onderzoek blijkt dat jonge fiscaal juristen een enorm mooie positie hebben op de arbeidsmarkt. Zo zat er in 2018 gemiddeld slechts een maand tussen afstuderen en het vinden van een eerste relevante baan. Ook het startsalaris is iets waar een jonge fiscalist zich niet voor hoeft te schamen. Daarbovenop wordt een toenemende vraag verwacht naar fiscalisten in de toekomst. Dit vooruitzicht klinkt prachtig, maar dan moet de fiscale studie natuurlijk wel worden afgerond. Dit blijkt niet altijd vanzelfsprekend te zijn. Zo stopt een op de vijf studenten namelijk al na het eerste bachelor jaar.

Veel opties

Er zijn veel sectoren waar je terecht kan. De belangrijkste zijn de specialistische zakelijke dienstverlening (77%), de overheid (9%) en de financiële instellingen (4%). Het is belangrijk om te beseffen dat met de overheid niet automatisch de Belastingdienst wordt bedoeld. Een functie als wetgevingsjurist of fiscalist bij een gemeente behoren ook tot deze sector. Beide functies zijn misschien minder bekend, maar zeker de moeite waard om je in te verdiepen.

Ook bij de sector van specialistische zakelijke dienstverlening moet een belangrijke opmerking gemaakt worden. Veel studenten zullen hierbij namelijk meteen denken aan accountantskantoren. Die zijn inderdaad binnen deze sector de grootste werkgever, maar ook de advocatenkantoren mogen hierbij niet vergeten worden. Dit is een optie die je als student fiscaal recht zeker nader zou moeten bekijken, aangezien er vaak een groot verschil is in de werkwijze van advocatenkantoren en accountantskantoren. Ook functies in de rechterlijke macht of als bedrijfsfiscalist mogen niet vergeten worden.

Advies

Kortom, als jonge fiscaal jurist kan je veel kanten op. Dit maakt de keuze echter niet makkelijker. Hier kan ik eigenlijk maar één advies geven, sluit niets direct uit. Alle mogelijke werkgevers organiseren enorm veel kantoorbezoeken of opendagen. Ik raad dan ook aan om alle opties een kans te geven. Aan de hand van de kantoorbezoeken en opendagen kan je al een eerste selectie maken van sectoren die je interessant lijken.

Een volgende stap is het lopen van een stage of werkstudentschap bij een werkgever in de sector die je interesse heeft, ook als dit geen verplicht onderdeel is van je curriculum. Dit geeft je namelijk de ultieme kans om erachter te komen of de sector en de door jou gekozen werkgever goed bij je passen. Het zou namelijk jammer zijn als je hier te laat achter komt.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top