Het Marengo-proces: wat is er precies gebeurd?

Het zal je niet ontgaan zijn: de moord op een advocaat, de moord op de broer van een kroongetuige, de moord op de eigenaar van een spyshop. De vraag is of hier een eind aan komt nu veel prominente leden van de Mocromaffia voor de rechter staan. Ik neem je mee in het Marengo-proces.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het lijkt haast een slechte B-film, maar het is toch echt de realiteit. De ijskoude realiteit van de onderwereld waarin de zogenaamde ‘Mocromaffia’ het hoogste lied zingt. Het zijn Ridouan T. (1977) en de Said R. (1972) die de zaken bepaalden in de Nederlandse onderwereld, volgens de officier van justitie. Tussen de periode 2014 en 2019 zouden zij verantwoordelijk zijn voor meerdere liquidaties en drugstransacties. Ridouan T, die zijn jeugd deels in Vianen zou hebben doorgebracht, zou een belangrijke ‘hajshandellijn’ (een smokkelroute) tussen Nederland en Marokko van zijn familie hebben geërfd. Maar op een gegeven moment in zijn carrière gooide hij het roer om en besloot cocaïne te verhandelen. Dit zou een veel profitabele business zijn. Maar het adagium ‘more money, more problems’ bleek zich weer eens te bewijzen. Met de cocaïne kwam ook het geweld.

Tot 2017 zou de drugsbende van T. ongestoord liquidaties kunnen plegen. De ene na de andere rivaalcrimineel werd omgelegd. Voornamelijk in de steden Amsterdam en Utrecht regenden het liquidaties en mislukte moordaanslagen. Vanaf 2017 lijken de sterren evenwel niet meer in het voordeel van de drugsbaronnen te staan. Nabil B., een voormalig compagnon van T. en R., stapt naar justitie. Onlangs is er een vergismoord – een moord waarbij het verkeerde doelwit werd geliquideerd – gepleegd en het slachtoffer was een bekende van B. Nabil voelt zich schuldig, stapt naar justitie en begint informatie te delen.

In maart 2018 deelt justitie dat zij beschikken over een kroongetuige. Nog niet eens een week later wordt – vermoedelijk als reactie op dit bericht – de broer van de kroongetuige geliquideerd. Het bericht is duidelijk: “Wie praat die gaat. En anders pakken we je familie.” Nabil B. en de rest van zijn familie, die dan dagelijks in pure angst leven, worden van safehouse tot safehouse overgeplaatst. Deze moeite laat zijn vruchten plukken want niemand anders van B. zijn familie wordt geliquideerd. De Mocromaffia laat het echter niet hierbij en in september 2019 wordt advocaat Derk Wiersum – vermoedelijk als reactie op het bijstaan van Nabil B. – in koelen bloede voor zijn huis in Amsterdam geliquideerd. Vervolgens barst (juridisch) Nederland los. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt van een ‘aanslag op de rechtsstaat’. Medejuristen hebben het over een ‘juridisch 9/11’. Justitie gaat zich vanaf dit moment dag en nacht inzetten voor deze zaak.

T. wordt uiteindelijk in december 2019 opgepakt in Dubai. R. wordt in februari 2020 in Colombia gevonden. Nu de hoofdverdachten – want het proces kent nog 15 andere verdachten – opgepakt zijn, gaat het proces dan toch echt van start. De inhoudelijke behandeling van het omvangrijke Marengo-proces staat gepland voor februari 2021.

Concluderend kan worden gesteld dat alle taferelen bij elkaar meer lijken op een slechte Netflix-film dan op de ijskoude realiteit die zich ook nog eens voornamelijk op Nederlandse bodem heeft afgespeeld. Wat duidelijk is, is dat deze zaak heel lang kan gaan duren. Voor deze nabestaanden kan dat betekenen dat het heel lang kan duren voor het recht zegeviert.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven